23 Temmuz 2008 Çarşamba

Mobil Telefon ve Karşılıklı Etkileşim

Mobil telefon kişisel bir iletişim cihazıdır (http://www.infonu.com/downloads/HowToGoMobile.pdf, p.1). Aynı anda cep telefonu ya da kablosuz telefon (wireless telefon) gibi isimlerle da anılmaktadır. Mobil telefon alıcının mesajı ediniminden hemen sonra cevap vermesini sağlayan oldukça fazla etkileşimli bir medya olarak değerlendirilmektedir (Bauer et al. 2005, p. 182).

Karşılıklı etkileşim mobil kanalı diğerlerinden ayıran en önemli özelliktir.
Cep telefonu, markaların gerçek hedef kitlesine 7 gün 24 saat hizmet verebilen tek mecra olduğu vurgulanmaktadır.O zaman her an, her gelen mesaja cevap vermek ya da etkilenmek olasılığı bulunmaktadır. Mobil iletişim de bu sayede hayatın önemli bir parçası haline dönüştürülmektedir.

Gerçekten de piyasaya çıkışı ve yayılışı çok kısa bir süre olduğu halde cep telefonları insan yaşamının içinde geçmiş,yaşamın bir parçası haline dönüşmüş ve kullanıcıları neredeyse cep telefonundan bağımsız olarak yaşayamaz hale gelmiştir. Çoğu kişi tarafından cep telefonu sanki sonradan eklenen bir uzuv gibi değerlendirilmektedir. Böylelikle mobil telefon ve mobil iletişim yaşamın her noktasında yer alan temel araçlardan biri haline dönüşmüştür.

2 Temmuz 2008 Çarşamba

Hayırrr, bu daha başlangıç, Mobil Reklam

Herkese merhabalar.

Yaklaşık bir haftalık süre içersinde pek fazla bir şey yazmadım. Çünkü yoğunluk bu alanla ilgili düşünmemi biraz engelledi diye bir savunmayla işe başlayayım.

İnsanlar genellikle çevresindeki reklam bombardımanlarına fazla bakmaz oldu. Bu da media fragmentation (Medya Parçalanması) kavramını getirdi (http://www.adkritik.com/category/reklam-terimleri/). Yani büyük kitlelere yönelik reklamlardan daha küçük kitlelere, nişlere, hatta bireylere yönelik reklamlara doğru bir yönelme var. Bunun için en iyi araçsa tabii ki mobil mecralar. Son zamanlarda giderek daha etkili hale gelmeye başlıyorlar.
Bu konudaki 29 Mayıs 2008 tarihli notlarda dağıtım kanallarını saymıştım. Bir kez daha tekrar etmek istiyorum.Hatta bir kaç tane daha eklemek de yerinde olur. Aşağıdaki yedi kanal Juniper research'ten sonrakiler benden

SMS reklamları
MMS reklamları
İçerik içinde indirilebilen (download) reklam
Portal girişindeki reklam
Mobil internet reklamları
Masaüstü/cep üstü (ekran koruyucu) tipinde reklam
Mobil TV ve video reklamları
Bluetooth reklamları
Advergame vb.