29 Ekim 2008 Çarşamba

Blogların engellenmesi

Bu hafta başından itibaren çok talihsiz bir deneyim geçirdik. Blogger adli makamlar tarafından kullanıma men edildi. Bu konuda pek çoğumuz tepkilerimizi yazılı ya da sözlü dile getirdik.

Gerçekten ahlaka aykırı, sosyal kuralları hiçe sayan, terör gibi konularda destekçilik yapan türdeki sitelerin veya web adreslerinin kapatılmasını doğal buluyorum da binlerce kişiye hizmet veren ve amaçları arasında bilgi sunmak paylaşmak,haberleşmek gibi ihtiyaçları karşılayan türden yapıların tamamen kapatılmasını uygun bulmadığımı ifade etmek isterim.

Umarım bir daha böylesine talihsiz bir durumla karşılaşmayız.

Saygılarımla

17 Ekim 2008 Cuma

Blackberry mi IPhone mu?

Kellogg School of Management' da öğretim üyesi olarak çalışan John Sviokla "How BlackBerry's Storm Could Swamp the iPhone" başlıklı yazısında (http://discussionleader.hbsp.com/sviokla/2008/10/how_blackberrys_storm_could_sw.html)
Iphone'un büyük bir atılım yapıp ciddi bir farklılık yarattığını açıkça ortaya koyuyor ve bu konuda Blackberry'nin yapması gerekenleri bir kaç maddede sıralandırıyor.
1.) Temelde daha da iyi bir gereç; Storm'un bunu bir keyboard gibi çalışan dokunmatik ekranla yatığını belirtiyor.
2.)Temelden farklı bir fiyat; Akla 0(sıfır) dolar gibi bir rakamın geldiğini söylüyor ve
3.)Inovasyonda akışkan bir pazar; Iphone'un bunu Apple shoplarla çözdüğünü ifade ediyor.

Birinci madde çözülmüş gibi görünse de 2 ve 3. maddelerde yeniyapılar ve sistemler oluşturmak gerekiyor.
0(sıfır) fiyat uygulaması Japonya'da da uzun süredir uygulanan politikalardan biri, bir çok kullanıcının ürüne kolayca yönelmesini temin edebiliyor.
Inovasyonu müşterileriyle kurabilme ise gerçekten konuya mücadeleci bir boyut katıyor.

Durumun gelişimini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

12 Ekim 2008 Pazar

Mob-marketing/ Mob-consuming

Mobil pazarlama konusunda sörf yaparken http://www.bestoftrendy.com/2005/11/mob-marketing-or-mob-consuming-which.html da mob-consuming mobil tüketim konusunda bir başlık vardı. Cebit 08 Fuarında mobil konusunda çok müthiş yenilikler keşifler kullanım tarzlarına yönelik yeni ürünler ve yeni teknolojilerin hayatımızı daha da mobilleştireceği ve buna hız verildiği konusunu ciddi olarak gözlemledim.

Artık bizde de mobil tüketici veya tüketicilik kavramları üzerinde de durmak gerekmekte. Çünkü hayatımızın özel bir parçası olan cep telefonları alışverişte mobil cüzdan olarak işe yarayabiliyor. Mobil alışveriş yapabilen yetenekler geliştirilen gereçlerle alışveriş iyice kolay bir hale dönüşebiliyor.

Bu tür yeni ürünlere yön verenlere ve yaratanlara şimdiden çok teşekkürler çünkü hayatımızı kolaylaştıracak bize daha fazla vakit bırakacak türden girişimler bunlar.

5 Ekim 2008 Pazar

Mobil Öğrenme

Aslında felsefi olarak insan yapısı itibarıyle durağan olmayan bir varlık olduğu için öğrenmesi de mobil olarak düşünülebilir. Ancak günümüz teknolojileri mobil hareketliliği çok daha etkin kılan bir yapıya bürünmüştür. Bu değişimler olagelirken Türkiye'de de gerçekten çok ilginç çabalara rastlanmaktadır.

Aşağıdaki haber mobil öğrenmeye ilişkin dünyaca önemli çabalardan birini ortaya koymaktadır."SMS'le İngilizce öğrenilecek" başlığını taşıyan haber ekteki bağlantıda yer almaktadır. http://www.haberturk.com/haber.asp?id=100724&cat=210&dt=2008/10/03.
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde son derece verimli kullanılabilecek yeni yöntemlere adım atılmaktadır. Çünkü Türkiye'deki öğrencilerin kişisel bilgisayarlara sahip olma oranının yeterli düzeyde değildir ancak cep telefonu neredeyse herkeste bulunmaktadır. Araştırmacılara başarılar diliyorum. Umarım daha nice güzel haberler alırız.

1 Ekim 2008 Çarşamba

Birgün Herkes Cepten konuşacak mı?

Birgün herkes cepten konuşacak
Bilgi Çağı - Çarşamba, 01 Ekim 2008

Yukarıdaki linkteki haber çok ilgimi çekti doğrusu. Çünkü 2010 yılında dünya nüfusunun yarıdan fazlasının cep telefonu kullanıcısı olacağı tahmin edilen bir araştırma sonucunu ifade ediyor. Üstelik Asya-Pasifik, Orta Doğu ve Afrika’nın, 2013’e kadar abone sayısını yüzde 80 düzeyinde artırarak, mobil telefon pazarının lokomotifi olacağını tahmin edildiğini ifade ediyor. Bence bu çok doğal dünyanın herhangi bir yerine belki sabit telefonla ulaşmak mümkün olmayabilir ama yeni teknolojiler sayesinde mobil telefonla ulaşmak çok daha kolay olacaktır.
Mobil telefonla ilgili okuduğum bir kitapta örneğin Bangladeş'te sabit erişimi olmayan köylerde mobil telefon sayesinde piyasa fiyatlarının izlenmesi ve bu sayede çiftçinin daha fazla kar etmesinden bahsediliyordu.

Mobil telefonlar bu ve benzer anlamda gelişmekte olan ülkelere de yeni bir fırsatlar zinciri sunacaktır.

Cebe film indirme

Cep telefonları iletişimde yalnızca sesli ve mesaj iletişiminin yanında görsel ögeleri de iletebilen, değiştirebilen bir yapıya büründü. Bunun bir ileri aşaması
3G'ye geçildiği taktirde film indirme.

Ama bu tabii ki kolay değil;
1. Altyapı
2. Özellikli cep telefonları gerekiyor.

Aynı zamanda filmlerin cepte izlenirken etkili olabilmesi için de belki yeni bir takım efekt ya da fonksiyonlara ihtiyaç olacak.

Halen e-mail mesajları bile zor iner ve şebekeler tam anlamıyla hizmet veremezken çok kısa sürede geçiş bir önceki yazıda bahsedilen kuyrukta bekleyen meraklı kişilerin olması tabii duruma iyimser bir hava katıyor. Ancak zaten cep telefonu son 10 yılda kanatlanan ve jet hızıyla giden bir teknoloji ve eninde sonunda gelecek.

Bu da pazarlamacılara yeni bir etkileşim kapısını aralamış oluyor.