26 Mart 2010 Cuma

Augmented Reality (Zenginleştirilmiş Gerçeklik)

Gerçek zamanlı olarak cep telefonu ile kaydedilen görüntülere, resim veya seslere bilgi ve eğlence unsurlarını da katarak kullanıcının gerçek çevresi ile birleştirilebilen daha gelişmiş bir gerçeklik olarak tanımlanmaktadır. Örneğin, normalde sinek konusuyla ilgilenen bir kişinin mobil telefonuyla detayları hemen edinmesi ve eğer sinek ısırığına maruz kaldıysa ne tür bir çare bulacağı vb. gibi detayları anında görebilmesi ya da çevresinde kafe arayan bir kişinin hangi kafenin en yakında olduğu hatta ne tür promosyonlar verdiği yol haritası vb gibi detaylara cep telefonuyla ulaşması gibi .

Mobil reklamcılıkta bir sonraki aşamanın artık zenginleştirilmiş gerçekliğe yöneleceği konusu gündeme gelmektedir. Bu konuyu blogda yazmamın sebebi konunun dünkü Mobil Yaşam ve Uygulamalar Konferansında geçmiş olması.

Zenginleştirilmiş gerçeklik pazarlamacılara olağanüstü fırsatları da beraberinde getiriyor. Çünkü oyunlar uygulamalar ve reklamlar bu zenginletilmiş ögelerle çok daha etkili hale gelebilecek. Burada tüketici davranışının nasıl olacağı konusu devreye giriyor.

Aslında bu kavram özellikle mobil öğrenmenin geliştirilmesi açısından önem kazanıyor.International CTIA Wireless 2010 tarafından da düzenlenen panelde konuyu tartışan ürün geliştiricileri özel laboratuvarda oluşturulan sanal artırılmış veya zenginleştirilmiş gerçekliğin mobil endüstriye başka bir yön vereceğini de ortaya koyuyor.

Android nedir?

Android insan davranışına benzer davranış gösteren robot formlar olarak geçse de mobil dünyada mobil ürünlere ilişkin yeni bir işletim sistemi olarak tanımlanıyor.

Konuyla ilgili detay bilgi http://www.androidturkiye.net/?p=1045 den edinilebilir.
http://www.androidturkiye.net/?p=1045

Mobil Yaşam ve Uygulamalar Konferansı II

Okan Üniversitesi Mobil Yaşam ve Uygulamaları Konferansları dizisinin ikincisi 25 Mart 2010 tarihinde Akfırat Kampüsü’nde gerçekleşti.
Konferans Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü öğrencilerimizin Mobil Yaşam Üzerine hazırlamış olduğu kısa film gösterisi ile başladı.
Konferansta ilk olarak Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanımız Doç.Dr. Gonca Telli YAMAMOTO açılış konuşmasını yaptı. YAMAMOTO mobil iletişim alanındaki gelişmelerin yaşamın her yönünü etkilediğini ve bu konferansta uygulamanın farklı alanlarından gelen konuklarımızın yeni bakış açıları sunacağını ifade etti.
Konferansımızın ilk konuğu İntel’den Sn. Dr. Cenk TEZCAN’dı. Dr. TEZCAN mobil sağlık, tıp bilişimi sektörü hakkında bilgiler verdikten sonra kısa bir film gösterisi ile destekledi aynı zamanda Intelin tanıtım videosu olan bu film yakın gelecekteki mobil teknolojiler hakkında sağlık sektöründe nasıl değişimlerin yaşanacağı hakkında fikir sahibi olmak açısından önemliydi. Dr. TEZCAN mobiliteden ve mobilitenin gelişiminden bahsetti ve mobilitenin sağlık sektörlerinde farklı şekillerde kullanılabildiğinden bahsetti. Dünya verilerine (2007) göre Amerika’da yılda 6 trilyon USD sağlık için harcandığını belirten Tezcan hasta memnuniyetinin bu rakamla doğru orantılı olmadığını da vurguladı. Mobil teknolojilerin sağlık alanında kullanımını örneklerle anlatan Dr Cenk TEZCAN örnek olarak evinde tartılan obez bir hastanın bluetooth yardımıyla diyetisyenine verilerin eşzamanlı ulaştırılmasını verdi. Ayrıca konunun zaman içersinde entegre dijital hastanelere dönüşeceğini vurguladı. TEZCAN sağlık sisteminin şimdiki yapılardan farklı gelişeceğini
• Sağlık hasta odaklı olacağını
• Devlet hastalıkları gidermekten çok hastalıktan insanları korumakla uğraşacağını
• Sağlık konusunun daha kişiselleşeceğini
• Bakımda süreklilik önem kazanacağını
• Teknolojiler yoğunlaşacağını
• Sigorta pirimlerinde sigara içip içmemek, spor yapmak, hastanede tedavi görme sıklığı gibi konuların birebir etkili olacağını vurguladı.
Bu bağlamda TEZCAN farklılaşmanın altını çizerek öğrencilerin kendilerini bir alanda geliştirip uzmanlaştırması ve bu alanda “ farklılaşılmasını” önerdi.
İkinci konuğumuz Turkcell’den gelen Sn Göktuğ GEDİK’di. Göktuğ GEDİK’in konusu son zamanlarda giderek popüler hale gelen Mobil Sosyal Şebekelerdi.
GEDİK mobilitenin kelime anlamını hareket halinde olmak ve mobil sosyal şebeke ise sosyal şebekelere yani facebook, twitter gibi sitelere mobil olarak hareket halindeyken de ulaşabilmek ve cep telefonundan erişebilmek olduğunu belirtti.
Twitter in CEO’sunun “insanların hareket halindeyken daha iyi kararlar almalarını istiyoruz” deyişini vurgulayan GEDİK twitterda günlük 50milyon toplamda ise 1milyar adet tweet yapıldığını ekledi ve bunun mobil sisteme yakınlaştığını da ortaya koydu.
Günümüzde en popüler sosyal şebekelerden biri olan Facebook’ta yaklaşık 400milyon kullanıcı olduğunu bunların 4 te birinin yani 100 milyon kadarının mobil olarak facebook a eriştiğini ifade etti ve bunun giderek yaygınlaşacağını belirtti. Hatta Amerika’da facebooka erişim sayısının google’ı geçerek bir rekor kırdığını ve googledan facebook arama yerine doğrudan facebook açmanın facebook’un mali değerini de büyük ölçüde arttırdığını belirtti.
GEDİK ayrıca bu sitelerin web tabanlı olmalarına rağmen amaçlarının mobil iletişime geçmek olduğuna vurgu yaparak mobil yaşamın kullanım gerekçelerini şu şekilde sıraladı:
• Cihazların yenilenmesi
• Teknolojinin gelişimi
• Gerçek-Zaman olgusu
• Lokasyon
Göktuğ GEDİK mobilitenin, sosyal iletişim ve mobil iletişime uyarlanması ile ilgili bilgileride aktararak konuşmasını tamamladı.
Üçüncü konuğumuz İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü’nden Yrd. Doç.Dr. Fatih GÜRSUL ve Mehmet KORKMAZ’dı. Sunumu gerçekleştiren KORKMAZ bizlere mobil iletişimin eğitime entegrasyonu ile ilgili bilgiler verdi. Mobil sistemlerin 4 nesille daha da gelişeceğini vurgulayan KORKMAZ, eğitim sisteminin çağdaşlaşması sonucu mobil eğitime doğru yol alındığını ve öğrenmenin e-eğitim ve e-öğrenme olarak gerçekleştiğini belirtti. Daha sonra KORKMAZ mobil aygıtlar üzerinden eğitim verilişi ve alınışı, avantajlarından yola çıkılarak kullanıma hazırlığı, farkında olmadan öğrenme, zaman ve mekana karşı bağımsızlık,yaşam boyu öğrenmeyi kapsamasından bahsetti. Bunun yanında dezavantaj olarak mevcut mobil aygıtların ekranlarının detaylı uygulamalar için yetersizliğinin altını çizdi. Çağdaş eğitim yolları olarak:
• Probleme Dayalı Öğrenme
• Aktif Öğrenme
• Öğrenmenin, kalıcı mekana bağlı olarak seviye artışı
• Mobilde e-learning uygulamalarının oluşturulabilitesi ve buna bağlı olarak görsel etkileşime geçilebilineceğini anlatarak konuşmasını bitirdi.
Dördüncü konuğumuz ise, GENERAL MOBİLE Türkiye Müdürü Sn Melih ÇOĞAN’dı.
ÇOĞAN bize mobil yaşamda android platformu hakkında bilgiler verdi. Android işletim sisteminin tarihçesinden bahsetti. Linux işletim sistemi tabanı kullanan, Google ve Open Handset Allience tarafından geliştirilen Android platformunun dünyaya olan etkisinden bahsederek; Apple dışındaki tüm handset operatörlerin desteğini arkasına almasından bahsetti ve bu firmaların birbirleriyle yardımlaşmalarının önemini anlattı.
ÇOĞAN Open-Source yazılıma olanak sağlamasının önemini belirtirken ilk olarak 22 Ekim 2008 yılında satışa çıktığını da belirtti.20 Haziran 2009 ‘da Amerika’yla birlikte Türkiye’de 3. Nesil Android sistemi çift SİMCARD uygulamasıyla DSTL1 olarak satışa çıkmasını açıklayarak; 2010 yılında da 4.0’ın çıkacağını söyledi. Uygulama geliştiricilerin uygulama için para ödememesini önemli bir nokta olarak gösterirken, amaç olarak kıyaslama yerine farklılıkların ortaya konması gereğini ortaya koydu. Ayrıca ÇOĞAN Android’in gelecekte tüm mobil cihazların kalbi olacağını ifade ederek ve konuyala ilgili en geniş uygulamaların Amerika’da bulunduğunu işaret etti. Bu platformda Türkiye’nin bulunmamasının önemli bir eksik olacağını ayrıca belirtti. General Mobile’ın Android sistemini seçme sebeplerini sıralarken bunların belli başlılarını;
-Çift sim card‘la farkını ortaya koymuş olan firmanın yeni hedef olarak Android işletim sistemiyle farklılığını ortaya koyma isteği
-Türkiye’de Android sistemini yaymaya çalışması ve geliştiriciliği arttırması
olarak göstererek General Mobile’nin çok yakında yeni android versiyonlarının piyasaya sunulacağını da belirtti. ÇOĞAN bu konuda yazılım geliştirmek isteyenlere destek olabileceklerinden bahsederek konuşmasını tamamladı.
Konferansımızın son konuğu Mikro Ödeme A.Ş nin kurucusu ve CEO’su Alper AKÇAN’dı. AKÇAN kendi kurduğu şirket olan Mikro ödeme den ve mobil ödeme sisteminden bahsetti.
İhtiyaçları görmenin önemli olduğunu söyleyen AKÇAN, internetin getirdiği avantajların yanında zamanla değişime uğraması ve internette ticaretin beklentileri istediği gibi karşılayamaması sonucu mobil ödemenin ortaya çıktığını anlattı. AKÇAN ayrıca cep telefonu ile ödeme yapma imkanı sağlaması, ek vergilerden muaf olunabilmesi, güvenli, kolay, yaygın ve hızlı olmasıyla beraber kullanım için ekstra ücret ödememe lüksünü sunmasıyla, mobil ödemenin cazip hale gelmesini vurguladı. Kullanım alanlarının olarak oyun satın alma, fiziksel ürünler, aidat, otomatik ödeme sağlayıcılığı ve karşıdan tahsilat olduğunu anlatan akcan sistemin dört çeşit kurgudan oluştuğunu ve bunların;
*WEB, *SMS,*POS,*WEBPOS
olduğunu belirtti. AKÇAN ayrıca yakında Mobil cüzdan uygulamasının başlanacağı müjdesini vererek konuşmasını noktaladı.

Konferansta IPTV konusunda sunulacak oturum konuğumuz Atif Ünaldı rahatsızlığından dolayı katılamadı.

17 Mart 2010 Çarşamba

MOBİL YAŞAM VE UYGULAMALARI KONFERANSI DEVAM EDİYOR

Okan Üniversitesi Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü tarafından düzenlenen “Mobil Yaşam ve Uygulamalar” Konferanslar dizisinin ikincisi 25 Mart 2010 Perşembe Günü Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Osman Hamdi Konferans Salonunda gerçekleştirilecektir. Mobil yaşamdan ayrıntıların tartışılacağı ve örneklerin verileceği konferansta Intel’den Dr. Cenk Tezcan, IPTV Derneği Başkan Yardımcısı Internet Uzmanı Atıf Ünaldı, Turkcell’den Göktuğ Gedik, İstanbul Üniversitesi’nden Yrd. Doç.Dr. Fatih Gürsul, General Mobile’den Melih Çoğan ve Mikro-ödeme’den Alper Akcan gibi değerli konuşmacılar aramızda yer alacaktır. Konuşmacılar özellikle mobil teknolojiler, mobil android uygulamalar, mobil sağlık ve mobil ödeme gibi yaşamımızda yer alan yeni kavramlar üzerinde duracaktır. Konferansa katılım ücretsizdir.
IPTV Derneği; Atıf Ünaldı, IPTV
INTEL;Dr.Cenk Tezcan, Mobil Sağlık
Turkcell;Göktuğ Gedik,Mobil Sosyal Şebekeler
İstanbul Üniversitesi,Yard. Doç. Dr. Fatih Gürsul ve Mehmet Korkmaz, mÖğrenme
General Mobile, Melih Çoğan, Android Platformu
Mikro-Ödeme,Alper Akcan, Mikro-ödeme

Tarih: 25 Mart 2010
Saat:13.30
Yer: Okan Üniversitesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
Osman Hamdi Konferans Salonu
Akfırat /Tuzla
İstanbul
Tel: 216-6771630-2001

14 Mart 2010 Pazar

Harikaydınız Arkadaşlar

Bu hafta 11-12 Mart 2010 itibarıyle International Conference on E-government and E-governance(www.icegeg.info) da idik. Ben E-Learning ile ilgili sunumumla E-Learning oturumuna konuşmacı, M-government oturumuna ise oturum başkanı olarak katıldım.

Bu oturumlara destek veren bütün öğretim elemanı arkadaşlarıma öncelikle çok teşekkür etmek istiyorum. Çok güzel oturumlar olmasını sağladılar. Ayrıca gurur duyduğum bir konu da Marmara Üniversitesi'nden öğrencilerimin (Metin Güçer, Engin Memiş,Muhammed Akgün, Semih Sünnetçi, Öncel Manav ve Emre Akpınar) çok başarılı bir sunuş gerçekleştirmesi ve çalışmalarının bildiri kitabında seçme makaleler arasına girmesiydi. Tebrikler ve başarılarınızın devamını diliyorum.

10 Mart 2010 Çarşamba

Bu hafta Bilim ve Teknoloji Haftası (8-14 Mart) ve ICEGEG

Mobil alanda bilim de teknoloji de giderek ilerliyor. Bu hafta uluslararası bir konferansa da katılıyoruz ve bu konferansta mobil devlet konulu bir oturum yönetiyorum. Dünyanın çeşitli ülkelerinden katılımcılar e-devlet ve e-yönetim konularında çeşitli görüşleri paylaşacaklar. www.icegeg.info da detayları bulabilirsiniz.