MSN veya benzer sosyal etkileşim ortamları insanlara hızlı ve kolay iletişim yollarını açarken bazen de ciddi sorunlarla karşılaşmalarına sebep olabiliyor. Bunlardan bir tanesi MSN üzerinden kontör hırsızlığı (http://www.kom.gov.tr/Tr/HaberDetay.asp?HKey=13)
Bu tür hırsızlıkta öncelikle MSN şifrenizin bir şekilde elde edilmesi söz konusu.Bu da MSN şifrelerinin genelde bir yazılım aracılığıyla çalınması şeklinde olduğu gibi bazen de kullanıcının hataları nedeniyle şifrelerin hackerların eline geçmesi ile başlıyor.Yahoo, Google, MSN Messenger, Facebook gibi haberleşme programlarına ait şifreleri ele geçirdikten sonra mağdurun iletişim listesinde bulunan irtibatlarına, mağdurun konuşmaları taklit edilerek, mağdur adına konuşan hackerlar, karşılarındaki kişilerden kontör talep ediyor ama kontör talep ederken şifreyi de istiyorlar. Mağdur da arkadaşı ya da akrabası gibi gözüken kişiye kontörü bitmiş diye kontör gönderebiliyor.
Bunu engellemek için kontör isteyen kişiye bir telefon edilmesi ve gerçekten kontörü isteyip istemediğinin teyidi gerekiyor. Zaten kişiye sorulduğunda MSN'inin hacklendiği haberini de verebilir.
Bu yüzden emniyetin web sayfasındaki kurallara uymakta fayda var:
Internet dünyasında tam güvenliğin sağlamanın çok zor olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden MSN kullanıcılarının şifrelerini ve bilgilerini sürekli güncellemeleri gerekmektedir.
MSN şifresi, en az 10-12 haneli olarak belirlenmeli ve rakamların yanında harfler ve semboller de kullanılmalıdır.
MSN adresleri için seçilen gizli soru MSN hırsızlarının cevabını bulamayacağı zor bir soru olmalı ve soruya verilen cevap unutulmamalıdır. Gerekirse soru ve cevap bilgisayar dışında farklı bir ortama kaydedilmelidir.
Kontör şifresi istekleri ile kredi kartı numarası ve internet hesap bilgisi veya banka hesap bilgisi gibi taleplere şüpheyle yaklaşmalıdır.
Chat ortamında tanışılan kişilere kendiniz, aileniz, adres, telefon, işiniz gibi konularda kişisel bilgilerinizi vermekten sakının.
Mail adreslerinize gelen spam ve trojan içerebilecek şüpheli mailler “en yakın arkadaşınızdan gelmiş olsa bile” kesinlikle açılmamalı ve silinmelidir. Gerekirse maillerin geldiği şahıslar aranarak teyit edilmelidir.
MSN yoluyla gönderilen web adreslerine girilirken dikkatli olunmalı, eposta adresi ve şifre ile giriş yapılmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder