Bilişim seminerlerimizin ikincisinde konuklarımız Oracle’dan Ersoy Bayraktar ve İsa Özseyhan’dı.
İsa Özseyhan (Oracle teknoloji satış danışmanı) konuşmasına Oracle’la ilgili kısa bir tanıtım yapacağını giriş seviyesinde teknik bilgiler vereceğini söyleyerek başladı. 1977’de Larry Ellison tarafından kurulan Oracle dünyanın en büyük kurumsal yazılım firması durumundadır. Türkiye’de İstanbul ve Ankara’da şubeleri bulunmaktadır.2005’ten beri başka şirketler üzerinden yatırım yapmakta ve bu süre zarfında 50’den fazla şirketi satın almışlardır.En son olarak büyük donanım firması Sun’ı almış ve donanım boyutuna da geçmişlerdir.
Oracle ‘ın sadece bilindiği gibi veritabanı yazılımı yapan bir firma olmadığını en büyük Enterprise Software Vendor’u olduğunu söyledi. Oracle’ın birçok banka ve devletin farklı kurumları tarafından kullanıldığını ifade eden Özseyhan istatistiki bilgiler ekledi. 2009 yılında 23 milyon dolar’gelir elde ettiklerinden, 320 bin müşteriye sahip olduklarından, 145 ülkede 85 bin çalışana istihdam sağladıklarından bahsetti. Daha sonra Oracle’ın katmanlarını anlattı ; Veri tabanı Middleware, Uygulamalar, Infrastructure son satın alımlarla birlikte “uçtan uca” çözüm sunan bir firma haline geldiğini belirtti. Yani sadece yazılım değil donanım ihtiyacına da aynı firma karşılık verebilir hale dönüşmüştür.
İsa Özseyhan Oracle bilgisinin ileride meslek hayatımızda kesinlikle işe yarayacağından da bahsetti ve Oracle’ın dünya üzerinde birçok alanda birinci olduğunu da ekledi. Bu alanlardan birkaçı; Veritabanı, Linux’te veri tabanı paylaşımı, Middleware, Crm, Data warehousing, Embedded database…
Veri tabanında Oracle ın Pazar payının %49 olduğunu soyledi ve bu kadar çok tercih edilmesinin sebeplerini anlattı. Ayrıca, Oracle’ın 2. Sürümünden itibaren 11 g ye kadar her sürümünde yeni özellikler eklediğini dile getirdi. Bunların arasında ulaşılabilirlik; flashback (geri dönüşler) yaparak hataları kurtarma imkanı bulunuyor. Data Guard’ın (Veri koruma) ise beklenmedik felaketlere karşı verilerin başka biyerde daha anlık olarak sürekli yedeklenmesi olduğunu açıkladı. Real Application Cluster: Sürekliliğin sağlanması için serverlerın (sunucu) eş zamanlı çalışabilmesi olarak detaylandırdı.VLDB (very large database) ise çok büyük veritabanlarının sıkıştırılabilmesi ve parçalara ayrılabilmesi özelliğiyle gelişmeyi sürdürdüğünü söyledi.
Oracle ücretsiz sürümünün ve hakkında kullanıcı ve öğrenme desteğinin internetten Oracle teknoloji networkten alma imkanı (otn.oracle.com) olduğunu ekleyen Özseyhan Oracle bilmenin iş olanakları açısından bilişim öğrencilerine büyük olanaklar yaratabileceğini söyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder