TBD nin yayınladığı Bişim Dergisi'nde http://www.bilisimdergisi.org/index.php?sayi=son&tip=pdf Mobil Teknolojiler ve Sosyal Etkileri başlıklı bir pane haberi yayınlandı. Olduğu gibi paylaşıyorum.
"Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 2 Kasım 2010’da Genel Merkezi Toplantı Salonu’nda “Mobil Teknolojiler ve Sosyal Etkileri” başlıklı bir panel düzenledi. Yöneticiliğini EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Akgün Yalçın’ın yaptığı panele, Turkcell’den Ahmet Devrim Topal ve EMO Ankara Şubesi’nden Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş katıldı.
“Yeni teknolojiler hayatımıza neler getiriyor” konulu bir sunum yapan Topal, dijitalleşme, mobil
iletişim, mobil genişbant, mobil data ve transferinde gelinen son noktaya değindi. Yaşadığımız
çağda tüm iletişim ağlarının dijital ortamda gerçekleştirildiğine işaret eden Topal, teknoloji
alanında en önemli ve hızlı gelişimin cep telefonlarında yaşandığını, küçük bilgisayarlara dönüşen
cep telefonlarıyla her şeyin yapılabildiğini söyledi. Data transferinde en önemli kalemin video
transferi olduğunu belirten Topal, akıllı telefonlar ile video transferinin önümüzdeki yıllarda 50-60 katına çıkacağını, 2018 yılına kadar data trafiğinin 66 kat artacağını, bu trafiğin yüzde 66’sını video paylaşımının oluşturacağını anlattı. 3G teknolojisine Türkiye’de geç ama çok ileri bir teknoloji ile geçildiğine dikkat çeken Topal, 4G (LTE) teknolojisinin yakın zamanda kullanıma gireceğini, 2015 yılında 4G kullanımının 450 bin kişiye ulaşacağını bildirdi.
Topal’ın ardından söz alan Pektaş, bugün dünyada “kimin için teknoloji?” sorusuna, sermaye
piyasaları ve iktidar erkine sahip olanların kendileri ile aynı yanıtı vermediğinin altını çizerek bir
bütün olarak teknolojik gelişmelerin insanlığın ve bilimin hizmetinde kullanılması gerektiğini
vurguladı.
Kapitalizmin daha fazla kâr hırsıyla teknolojiyi sürekli olarak geliştirdiği, aslında ihtiyaçların çok
çok üstünde olan teknolojik cihazları hayatın vazgeçilmezleri gibi sunduğu ve daha fazla tüketimi
teşvik ettiğini anlatan Pektaş, “Teknolojinin bizi esir almasına izin vermeyelim” dedi. Teknolojinin insanların özel hayatlarını ihlal ettiğini vurgulayan Pektaş, “Teknoloji erkine sahip olanlar iyi niyetli ve adil değil. Bir yandan hayatı kolaylaştırıyor gibi görünüyor ama insanların yaşamlarını teslim alıyor, insanların zamanlarını boş yere harcamalarına neden oluyorlar” diye konuştu.
Teknolojinin, kâr için değil, sadece ve sadece insanların daha iyi koşullarda yaşaması ve yaşanabilir bir çevrenin sürdürülebilirliği için kullanılması gerektiğini söyleyen Pektaş, “Kim için teknoloji?” sorusu kadar “Ne için teknoloji?” sorusunun da önem kazandığını belirtti."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder