Mobil Sağlık Paneli 5.10.2011 tarihinde ICT Summit Eurasia (3-5 ekim) etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşti. Panelde çok değerli katılımcılar yer aldılar.
Sn. Cenk Tezcan’ın Geleceğe dönük öngörüleri ile başlattığı panelde sağlık sisteminin Hastane ve Doktor odaklı bir sistemden birey odaklı bir sisteme geçildiği panelde ‘tüketici odaklı sağlık’ teriminin önemli hale geldiği vurgulandı. Çünkü mevcut sağlık sisteminde hastaların takip ve muayeneleri mümkün olamıyor örneğin bir diyabetli hastanın devlete maliyeti 5000 Tl’yi buluyor. Ancak bu kişiler takip edilebilirse bu maliyet %30-50 arasında düşüyor.
Artık giyilebilir veya taşınabilir tele-sağlık ilaçları da devreye girmeye başlıyor. Bunlar tansiyon, şeker gibi ölçümleri yaparak wifi ortamda iletimde bulunabiliyor. Bu tabii ki daha bir başlangıç.
Kamu gözüyle m-sağlık e-sağlık uygulamalarının bir parçası olarak görülüyor. Mobil cihaz desteği ile verilen sağlık hizmeti olarak görülüyor. Halk sağlığı anlamında çok etkili olabileceği düşünülüyor özellikle mobil uygulamaların yeni aile hekimliği sistemine artı değerler kazandırabileceği düşünülebilir.
M-sağlık sağlık hizmetini kolaylaştıran bir olgu olarak değerlendirilmelidir. Bu tür uygulamaların gerek hasta veya toplumda yaşayan bireyler gerekse uygulayıcılar açısından büyük avantajları bulunuyor. Bunlar öncelikle yaşam kalitesinde bir artış olarak karşımıza çıkıyor, sağlık hizmeti sunumunu kolaylaştırıyor, tıbbi bakım maliyetini düşürüyor. Toplam sağlık kalitesini arttırıyor.
Her şeyde olduğu gibi avantajı olan konuların dezavantajları da olabiliyor bunlar ağırlıklı mahremiyet sorunları, maliyetin ilk uygulamalarda yüksek oluşu verinin güvenliği gibi konuları göz önüne getiriyor.
Gerçekten de günümüzde ülkemizde de hastane otomasyon sistemleri çok gelişmiş durumda . Görüntü de m-sağlık hastayı hastaneden kaçıracak bir iş gibi düşünülse de işin aslı öyle değil. Çünkü günümüzde işin aslı sağlıklıyken hasta olmamak.
Türk firmaları da bu alanda ciddi girişimlerde bulunuyor ve yapmış olduğu çalışmalar dünyada takdir topluyor. Ama daha çok yapılacak iş olduğu da açık. Sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın buna ihtiyacı var ve önü çok açık bir alan. Dezavantajlarından kurtulmak için bilginin gizliliğini bastan kurgulayıp buna göre mekanizmalar yaratılmalı, bu önemli bir fırsat.
Üstelik m-sağlığın vatandaşa artıları gösterilirse e- sağlık altyapısı oturtulduğunda iş kolaylaşacağı ve algıların değişeceği düşünülüyor.
Bu tür çalışmalar gerçekten de çok umut verici. Mobil artık iyice ivme kazanmış durumda ve etkin aynı zamanda faydalı çözümler sadece bireylere değil tüm topluma yarayacak gibi gözüküyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder