17 Ekim 2011 Pazartesi

CITIBANK NASIL BİR BANKA? OLSA OLSA KAYBEDEN BİR MARKA

Bu sabah İstanbul’un sanırım en yoğun trafikli günlerinin yaşandığı korkunç Pazartesi diye adlandırılabilecek öyle sabahlardan biriydi. Yurt dışına bir iş için para transferi gerekiyordu. Karşı taraftan da Citibank hesabı gelince mantıklısı Citibank üzerinden bir gönderme yapmak düşüncesiyle önce bankama gittim. Para çektim. Daha sonra keşmekeş trafiğe takılarak ve internette zar zor bulduğum ve birbirini tutmayan adreslerle İNTERNETTE BİLE ZAR ZOR BULDUĞUM Citibank Altunizade Şubesine doğru yola çıktım. Aslında sabah yağmur da yoktu ama trafik neden o kadar rezildi anlamadım. Neyse Koşuyolu ve Altunizade trafik eziyetlerine katlandım ve bankaya girdim. ZATEN BULMAMIN DA GEREKSİZ OLDUĞUNU ÇOK KISA SÜREDE ÖĞRENDİM.

Pelit Pastanesinin yanında bu banka Altunizade’nin merkezinde. Neyse bakaya gittim ve bir para transferi gerçekleştirmek istediğimi söyledim. Beni önce ödemeler kısmına yönlendirdiler, oradaki sevimli genç çocuk bu şekilde para gönderilemeyeceğini (nedense banka vazifelerinin başında gelen işlerden biri) hesap açtırmam gerektiğini güzel gözlü müşteri temsilcisine gitmemi söyledi.

Ben de müşteri temsilcisi olarak adlandırılan arkadaşımıza madem öyle hesap açılarak oluyor 1 dolarlık hesap açtırayım sonra da işlem yapayım dedim. İtiraz geldi. Olmazmış. Çünkü yatırım bankası imişler. Çok komik değil mi Citibank dünyadaki en ticari bankalardan biri. Oradaki güzel kızcağıza (belli ki iyi bir okul mezunu) yalnızca yatırım bankalarının ne olduğu konusunda sanırım hiç kimse doğru düzgün bilgi vermemiş. Kendisine hemen pratik çözüm olarak http://tr.wikipedia.org/wiki/Türkiye%27deki_bankalar_listesi içinde yatırım bankalarının hangileri olduğunu buradan gönderiyorum. Ayrıca senelerdir kredi kartı satarlar bu nasıl bir yatırım anlamadım.

Bana müşteri gözüyle bile bakmadılar, inanamadım. Bunlar nasıl hizmet sektöründe çalışıyorlar diye çünkü bankacılık önem gerektire ve ilişkisel olayların çok önemli boyutu olduğu bir alan. Kime müşteri adını veriyorlar onu da bilemedim.

Size şunu söyleyeyim. Eski banka şubemde bana güzel davranıyorlar diye uzak yere taşındığım halde 3 veya dört yıl yakında aynı banka şubesi varken dahi giderdim. Bir çok müşteri de böyledir. Bizler, ilgi bekleriz sonra kimde para var kimde yok kılığıyla anlamak zordur. Hele bu İstanbul koşullarında iyice zorlaştı. Ayrıca kim etkili kim değil o da belli değil.

Neyse konuyu dağıtmıyayım kolayca para göndermek düşüncesi o anda yerle bir oldu. O zaman ne diye kendi bankamdan para çekip de buralara geldim bu trafiği çektim diye düşündüm.

Sosyal medyayı seviyorum çünkü durumu hemen paylaşmak mümkün oluyor. Bu yüzden müşteri çekmemek hatta İTTİRMEK için yapılan güzel manevrayı gözler önüne serebiliyorum. Zaten zorla Citibank tarafından verilen bir kartı iptal ettirebilmek içinde neredeyse 5 yıl çaba sarfetmiştim. Siz siz olun Citibankın kenarından köşesinden geçmeyin. Para transferi için de yakın tanıdığınız bankayla iş yapın. Ben bugün dersimi aldım. Citibankı tekrar tekrar tebrikliyorum ve kendilerinin gözümde (İngilizce’sini yazacağım, çünkü Citibank nezdinde Türkçe konuşmam sanırım pek anlaşılmadı) bir ‘kaybeden marka-losing brand’ olduğunu da dünyaya ilan ediyorum. Böylelikle marka çeşitlerine bir de yenisini eklemiş oldum. Herkese iyi günler.

5 Ekim 2011 Çarşamba

Mobil Sağlık Paneli hakkında

Mobil Sağlık Paneli 5.10.2011 tarihinde ICT Summit Eurasia (3-5 ekim) etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşti. Panelde çok değerli katılımcılar yer aldılar.

Sn. Cenk Tezcan’ın Geleceğe dönük öngörüleri ile başlattığı panelde sağlık sisteminin Hastane ve Doktor odaklı bir sistemden birey odaklı bir sisteme geçildiği panelde ‘tüketici odaklı sağlık’ teriminin önemli hale geldiği vurgulandı. Çünkü mevcut sağlık sisteminde hastaların takip ve muayeneleri mümkün olamıyor örneğin bir diyabetli hastanın devlete maliyeti 5000 Tl’yi buluyor. Ancak bu kişiler takip edilebilirse bu maliyet %30-50 arasında düşüyor.

Artık giyilebilir veya taşınabilir tele-sağlık ilaçları da devreye girmeye başlıyor. Bunlar tansiyon, şeker gibi ölçümleri yaparak wifi ortamda iletimde bulunabiliyor. Bu tabii ki daha bir başlangıç.

Kamu gözüyle m-sağlık e-sağlık uygulamalarının bir parçası olarak görülüyor. Mobil cihaz desteği ile verilen sağlık hizmeti olarak görülüyor. Halk sağlığı anlamında çok etkili olabileceği düşünülüyor özellikle mobil uygulamaların yeni aile hekimliği sistemine artı değerler kazandırabileceği düşünülebilir.
M-sağlık sağlık hizmetini kolaylaştıran bir olgu olarak değerlendirilmelidir. Bu tür uygulamaların gerek hasta veya toplumda yaşayan bireyler gerekse uygulayıcılar açısından büyük avantajları bulunuyor. Bunlar öncelikle yaşam kalitesinde bir artış olarak karşımıza çıkıyor, sağlık hizmeti sunumunu kolaylaştırıyor, tıbbi bakım maliyetini düşürüyor. Toplam sağlık kalitesini arttırıyor.

Her şeyde olduğu gibi avantajı olan konuların dezavantajları da olabiliyor bunlar ağırlıklı mahremiyet sorunları, maliyetin ilk uygulamalarda yüksek oluşu verinin güvenliği gibi konuları göz önüne getiriyor.

Gerçekten de günümüzde ülkemizde de hastane otomasyon sistemleri çok gelişmiş durumda . Görüntü de m-sağlık hastayı hastaneden kaçıracak bir iş gibi düşünülse de işin aslı öyle değil. Çünkü günümüzde işin aslı sağlıklıyken hasta olmamak.

Türk firmaları da bu alanda ciddi girişimlerde bulunuyor ve yapmış olduğu çalışmalar dünyada takdir topluyor. Ama daha çok yapılacak iş olduğu da açık. Sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın buna ihtiyacı var ve önü çok açık bir alan. Dezavantajlarından kurtulmak için bilginin gizliliğini bastan kurgulayıp buna göre mekanizmalar yaratılmalı, bu önemli bir fırsat.
Üstelik m-sağlığın vatandaşa artıları gösterilirse e- sağlık altyapısı oturtulduğunda iş kolaylaşacağı ve algıların değişeceği düşünülüyor.

Bu tür çalışmalar gerçekten de çok umut verici. Mobil artık iyice ivme kazanmış durumda ve etkin aynı zamanda faydalı çözümler sadece bireylere değil tüm topluma yarayacak gibi gözüküyor.

4 Ekim 2011 Salı

Cebitte Mobil Bilişim ve İletişim Sektöründe Kadın Girişimcilik Tartışacağız

7 Ekim2011'de gerçekleşecek panel programı aşağıda yer alıyor


PROGRAM:

Mobil Bilişim ve İletişim Sektöründe Kadın Girişimcilik

12:50-13:00

KAYIT

14:20-14:50

AÇIŞ KONUŞMASI

Füsun Sarp NEBİL

TİD Başkanı Türk.Internet. Com Genel Müdürü

14:50-15:10

KAHVE ARASI

15:10-16:40

PANEL YÖNETİCİSİ:

Hatice KAL

TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı

Ciğdem ERTEM

İntel Genel Müdürü

Nursen Çiğdem GÜL

Erzurum Kadın Girişimciler

Çiğdem KARAASLAN

AK PARTİ Sosyal İşler Başkan Yardımcısı ve MYKY Üyesi

Belgin ONAT

BETA Eğitim ve Danışmanlık Yönetici Ortak

Doç. Dr. Gonca TELLİ YAMAMOTO

Okan Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü

Mobil Sağlık

Sağlık yapısı ve özellikleri itibarıyle mobilite içeren bir kavram. Doktora, hastaneye, röntgene gidersiniz doktor getirirsiniz. Bir hareketlilik de vardır. Hatta mobil cihazların ilk kullanıcıları doktorlar olmuşlardır. Ama sağlık sektöründe bu durum iyice gelişti. Mobil sağlık çözümleri çeşitlendi. Bu yüzden yepyeni araştırmalar yapılıyor. Gelişmeleri takip etmek de önem kazanıyor.


Sağlık Bilişimi Yöneticileri Teknoloji Seminerleri’ serisinin onuncusunu, 5 Ekim 2011 Çarşamba günü saat 09:30 – 14:00 saatleri arasında Elmadağİstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek.Turkcell – SİSOFT – Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek bu toplantıda, sektörde sağlık hizmeti veren kurumları, İlaç firmalarını, Geri Ödeme Kurumlarını, Hastaneleri ve Sağlık Bilişimi alanında hizmet sunan firmaları bir araya getirmeyi, ihtiyaçları ve çözümleri tartışmak hedefleniyor. Toplantının ana teması “Mobil Sağlık / Telesağlık Uygulamaları olup, birbirinden değerli konuşmacılar hayatımızı kolaylaştıran, verimliliğimizi artıran, uzaktan bir çok uygulamayı mümkün kılan mobilitenin sağlığa katkıları ile ilgili bilgilerini ve deneyimlerini bizlerle paylaşacaklar.

Sağlık harcamalarının altından kalkılamaz boyutlara ulaştığı, buna rağmen hizmet kalitesi ve hizmete erişimin yetersiz kaldığı günümüzde, refah düzeyinin ve sağlık bilincinin artması, bireyin odak noktası haline geldiği bir sağlık sistemini getirmektedir. Bireyin kendi sağlığından sorumlu olacağı bu gelecekte mobilite, evden, iş yerinden veya seyahatte; zaman ve fiziksel sınır olmaksızın bireyin doktora ve sağlık kuruluşuna erişimini ve veri göndermesini sağlayacak. İnternet, akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar, IP televizyonlar, ve tüketici elektronik cihazları, evimizde, işyerimizde, arabamızda sağlığımızla ilgili veri alışverişi, görüşme ve girişimlerde bulunmayıı sağlayacak. Mobil sağlık şirketleri, evde bakım şirketleri, telekom firmaları, sağlık sigortası firmaları, ilaç firmaları ve eczaneler sağlık sunumcusu olarak hizmet veriyor olacak. Geleceğin dünyasında, bütün bu oyuncuların ve geleneksel hastane sisteminin birbirine entegre bir şekilde çalıştığını göreceğiz. Bilişim ve iletişim, sağlıkta hizmet kalitesinin ve hizmete erişimin yükselmesine ve sınırsız olmasına aracılık edecek. Sağlık sistemi, hastalığın tedavisi odaklı olmaktan çıkıp, iyilik halinin sürdürülmesi, hastalık yapıcı risklerin azaltılması ve koruyucu sağlık odaklı olmaya kayacak. Bu konferansta konunun uzmanlarından, çözümleri, teknolojiyi, entegrasyonu ve sağlığın geleceğini dinlemek mümkün olacak Hedef diğer seminerlerinde olduğu gibi sağlık sorunları, çözümlerini, teknolojik yenilikleri, uygulama modellerini ve başarı örneklerini sizlerle paylaşıma açmak ve ortak bir forum oluşturmak.

Yer: Elmadağ, İstanbul Kongre Merkezi

Tarih: 5 Ekim 2011

1 Ekim 2011 Cumartesi

Mobil Pazarlama Paneli

Mobil Pazarlama konusuna ilgi giderek artıyor. Mobil pazarlama günümüzde reklamcılık, aplikasyon uygulamaları ile neredeyse her an bireye ulaşabilir hale geldi. Aslında pazarlama yapısı itibariyle ürün/hizmetler, fikirler, insanlar, şehirler, ülkeler, kar amaçlı/kar amaçsız kurumlar gibi pek çok alan, konu, kurum ve kişiyle bağlantılı olarak oluşan, bu bağlantıları kuran bir özelliğe sahiptir. Pazarlama bir anlamda ilişki, bir anlamda bağlantı ile çalışan çok önemli bir işlevdir. Bağlantılar çok önemli çünkü Barabasi (2010) bir kişiden diğer bir kişiye uzanan bağlantılara göre milyarlarca düğümden oluşan şebekede her bir düğüm çifti ortalama altı bağlantı uzaklıktadır demektedir. Yani kime ulaşmak istenirse istensin 6 adımda ulaşılabileceğini söylüyor. Mobille bu daha da kolaylaştı.

14 Eylül 2011 Çarşamba saat. 10.00- 14.00 arasında İTO'da bir pazarlama paneli gerçekleşti. Program aşağıdaki gibiydi;

· 10:00 – 10:10 Açılış Konuşması

İstanbul Ticaret Odası

· 10:10 – 10:20 Açılış Konuşması

Oturum Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kırcova

10:20 – 10:40 Sibernasyon Çağında Mobil Pazarlama Trendleri

Zehra Öney – 360+media Interactive

· 10:40 – 11:00 Mobil Applikasyonlar Üzerinden Mobil Pazarlama

Nesligül Altay- AVEA

· 11:00 – 11:20 Mobil İletişimin Pazarlamadaki Yeri

Doç.Dr. Gonca Telli Yamamoto-Okan Üniversitesi

· 11:50 – 12:10 SMS Bazlı Mobil Pazarlama ve Lokasyon Bazlı Uygulamalar

Banu Kargın / Ozan Sağlam – TURKCELL

· 12:10 – 12:30 En Çok Kullanılan Mobil Reklam Ürünleri

Refik Çağlayan – 4PLAY

· 12:30 – 12:50 Teknoloji ve Mobil Pazarlama KOBİ’lerin Hizmetinde

Emre Kanaat – VODAFONE

· 13:10 – 13:30 Mobil Reklam Mecralarında En Başarılı Uygulamalar

Rima Erdemir – Medya Net

· 13:30 – 13:50 Applikasyon Bazlı Mobil Reklam Uygulamaları ve Mecrada Kullanımı

Kurt Onur – MoveZ K