20 Mart 2012 tarihinde gerçekleştirdiğimiz SAP ve Veritabanı konulu Bilişim Seminerimizin konukları Korozo AŞ’den Güngör Bingül, Bericap AŞ’den Mehmet Arık ve Okan Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Feridun Özçakır’dı. Prof. Dr. Gonca Telli Yamamoto’nun açılış konuşmasını gerçekleştirdiği seminerimizde SAP kullanan Türkiye’de ambalaj konusunda iki lider firmanın uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmanın öğrencilerimizin gelişmesi açısından çok önemli olduğunu SAP ve veri tabanı gibi konuların Bilişim Sektöründe son derece popüler olduğunu ve geniş potansiyeli olduğunu belirtmiştir.
Korozo AŞ Bilgi Sistemleri Müdürü Güngör Bingül Korozo AŞ’nin tanıtım filmiyle sunumuna başlamış ve ulusal ve uluslararası çok ciddi girişimleri olduğunu ifade etmiştir. Güngör Bingül SAP’ın bir iş yapma aracı olduğunu belirterek SAP ile ilgili kariyer düşünen kişilerin en az iki yıllık bir zaman harcaması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca Rusya ve Çin’e ekibiyle danışmanlık yaptığını vurgulayarak Sap ‘in sertifika imkanlarını bizlere açıklamıştır.
Bericap Bilgi Sistemleri Müdürü Mehmet Arık ise Bericap’ın çokuluslu bir firma olduğunu Çin-Kazakistan-Amerika gibi ülkelerde üretim yaptığını söylemiştir. Bericap’ın Almanya’da 3 sistemi bulunduğunu ve WAN altyapısıyla merkeze bağlantı sağlandığını, .aktif modüller olarak FI ,CO ,MM, SD, PP, WM, LE modüllerinin kullanıldığını ve konuyla ilgili pek çok proje için yurt dışına gittiklerini ifade etmiştir.
Bericap’ın SAP’ın merkezi kontrol ve yönetim, tecrübe edilmiş iş süreçlerinin yaygınlaştırılması, çoklu dil desteği ile kolay kullanım, büyüme ve rekabette katalizör etkisi, global doküman yönetimi gibi konularda büyük fayda sağladığını yakın gelecekte merkezi ana veri yönetimi, rollout projeleri ve BW/BI/BO önem kazanacağını uzun vadeli olarak da tüm lokasyonlarda FI CO MM SD PP kullanımı merkezi ana veri yönetimi uzmanları, Türkiye’nin Afrika,Ortadoğu ve Asya’da liderliği ve buna bağlı olarak destek gereksinimi, SAP mobil uygulamaları (Sevkiyat ve dahili Lojistik), SAP QM (Kalite Yönetimi Quality Management) gibi konularda iş potansiyelleri olduğunu söylemiştir.
Okan Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Feridun Özçakır ise veritabanı ağırlıklı bir sunum gerçekleştirmiştir. Veritabanını SAP’ in bir parçası, arka bir yüz, düzenli veriler topluluğu ve sistematik olarak tutulan veriler olarak ifade etmiştir. Veritabanı Yönetim Sistemleri ise veriyi saklama, kolay erişim ve depolanmış veriyi yönetmek için geliştirilmiştir.
IBM-DB2, My SQL, SQLİTE, ORACLE SQL SERVER 2012, SYBASE, IANYWHERE veri tabanı yönetim sistemlerinden bazılarıdır. Günümüzde dünyanın en büyük veritabanı sırasıyla Kongre Kütüphanesi (ABD), Central Intelligence Agency CIA-ABD, Amazon.com, Youtube, Choice Point, Sprint , Google, AT &T, N E R S C C ve W D C for C olarak sıralanmıştır. Veri tabanı yönetimi bilgi verilerin doğru kullanılması gereken yerde doğru analizlerle kurumlara katkıda bulunması açısından son derece önemlidir.
Seminerin sonunda Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Esin ve Prof.Dr. Gonca Telli Yamamoto tarafından katılımcılara Okan Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Şule Kut adına birer teşekkür plaketi verilmiştir.
YAZICILAR;
-NAZMİYE ERSÖZ, TUĞÇE ERDOĞAN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder