13 Aralık 2010 Pazartesi

Wikileaks, Siber Terör ve Mobil Terör

WikiLeaks, 250’den fazla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) konsolosluğu ve büyükelçiliğinden 1966-2010 arasında geçilen 251 bin 287 belgeden 294’ünü, 28 Kasım 2010’da Türkiye
saatiyle 22.30’da İnternet üzerinden yayınladı.
Dokümanların açıklanması “dünya diplomasisinde deprem” yaratırken olayın bir “güvenlik zafiyeti”, “sanal istihbarat” olup olmadığı, siteye erişimin engellenip engellenemeyeceğinin yanı
sıra bilgi toplama ve bilgi sızdırma da tartışılır hale geldi (http://www.bilisimdergisi.org/index.php?sayi=son&tip=pdf )

Sosyal medyanın çok önemli hale geldiği dönemimizde konunun
haber alma özgürlüğü mü bilgi edinme hakkını koruma mı yoksa bilginin denetimi üzerine bir savaş mı olduğunun tartışmaları yapılıyor. Hatta siber terörü tartışır hale geldik.

Saldırı gerektirmeden yapılan saldırılara veya mevcut saldırının yok olması ile günlük yaşantıda var olan garantinin geri gelmesinden sonra yapılan saldırılara terör denir. (http://1teblig7.blogcu.com/insan-haklari-teror-cagri_28139801.html 1/9/2009). Ayrıca, meydana geldiği zaman sadece onu yaşayan kurbanları değil izleyici pozisyonundaki insanları da etkileyen bir süreçtir (http://www.elyadal.org/arge/birinsan.htm 1/9/2009). Terörün belki de en önemli amacı bir güvensizlik ve belirsizlik ortamı yaratmaya çalışmasıdır. Güvensizlik, terörle karşılaşan veya seyircisi durumundaki insanlarda geleceğe yönelik kaygıları artırırken, belirsizlik ise buna ek olarak bir kontrolsüzlük duygusu verir (http://www.elyadal.org/arge/birinsan.htm 1/9/2009).
Mobil terör yapılan terör saldırılarında mobil araçların etken veya edilgen şekilde kullanılması olarak adlandırabilir. Mobil gereçlerin kendi çoklu fonksiyon özelliklerinden bazılarının uzaktan kumanda vb fonksiyonlarının kullanılması şeklinde gerçekleşebilen bir saldırı yapısıdır (http://www.janchipchase.com/ 1/9/2009). Burada hedef insanlara ve topluma zarar vermek, acı çektirmek, mevcut güven duygusunu zedelemektir. Mevcut mobil telefonların teknik özellikleri geliştikçe kötü niyetli kişi veya kurumlar tarafından teknolojik özelliklerin olumsuz şekillerde kullanılması mevzubahistir.

Hiç yorum yok: