1 Mart 2012 Perşembe

OKAN ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM HUKUKU SEMİNERİ 28 ŞUBAT 2012’DE GERÇEKLEŞTİ.

Okan Üniversitesi Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü Tarafından 2009 Yılından Beri Gerçekleştirilen Seminerlerin 2012 için ilk konusu Bilişim Hukuku olarak belirlenmişti. Seminerde İnternette sansür, internette dolandırıcılık, internette hakaret ve saldırı konuları değerli uzmanlar tarafından masaya yatırıldı.
Hoşgeldiniz konuşmasını yapan Prof. Dr. Gonca TELLİ YAMAMOTO seminerlerin organizasyonunun tamamen öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirildiğini ve bu tür organizasyonların öğrencileri iş hayatına daha iyi şekilde hazırladığını belirtti.
İlk konuşmacımız Turkcell AŞ’den Sayın Alper ERYILMAZ’dı. Konusu internette sansürdü.
Güvenli internet hizmeti nedir? ile sunumuna başlayan ERYILMAZ, servis sağlayıcılarının, kullanıcıları çeşitli sınırlamalarla internete çıkarmasıdır. Kullanıcının istediği zaman istediği profile geçiş yapabileceği açıklanan ‘Güvenli İnternet’ uygulaması için dört profil belirlendiğini ifade etti. Bunlar:
1) Çocuk Profili: Yalnızca, çocuklarla ilgili belirlenmiş sitelere giriş yapabilmeye olanak veren profildir.
2) Aile Profili: Kara listeye alınmış siteler haricindeki sitelere girişe olanak sağlayan profildir. Bu liste, hazırlandığı kurum tarafından gizli tutulmaktadır.
3) Yurtiçi Profili: Türkiye’de sunucusu olmayan sitelere girişi olanaksız kılan profildir.
4) Standart Profil: ‘Güvenli İnternet’ten önceki duruma devam etmeyi sağlayan profildir.

Güvenli internet hizmeti zorunlu mudur? sorusuna ilişkin olarak ise hizmetin ilk açıklandığı zaman dört profilden birini seçmenin zorunlu olduğu açıklandığını, bundan dolayı paketin zorunlu olduğu konusuna gelen tepkiler sonucunda dört profillik bu paketten vazgeçildiğini ve yeni bir paket hazırlandığını belirtti. Bu pakette ‘Çocuk Profili’ ve ‘Aile Profil’i bulunuyor. Ancak, sistemin tam olarak ne zaman hizmete gireceğinin belli olmadığını ifade etti.
Sansürleme Çeşitleri içinse:
1) DNS Tabanlı Sansür: Çoğu kişi tarafından aşılabilen yasak türüdür. İki çeşittir.
1a) Bir şikayet durumunda mahkeme kararıyla ilgili siteye/sitelere girişin yasaklanması.
2a) BTK tarafından ilgili siteye/sitelere girişin yasaklanması.
2) IP Tabanlı Sansür: Yasak IP’ye gelen isteklerin ‘çöp’ diye tabir edilen boş bir linke veya IP’ye yönlendirilmesidir.
3) Port Tabanlı Sansür: Hemen hiçbir şekilde aşılma yolu olmayan yasaklama çeşididir.
- Dünya’da Uygulanan Sansürleme Çeşitleri:
Dünya üzerinde dört çeşit sansür uygulanmaktadır.
1) Politik
2) Güvenlik
3) İnternet Araçları
4) Sosyal → Türkiye bu grupta yer almaktadır.

Türkiye’de üç türlü sansür uygulanmaktadır.
1) BTK → Zararlı içeriklere karşı
2) Mahkeme kararları
3) Şikayetler üzerine

- Nasıl Uygulanmalıdır?
1) TİB, süreci daha şeffaf iletmelidir.
2) Kişisel eğitimler verilir.
3) TİB ve ISP’ler dışında oluşturulacak ekipler, filtreleme, beyaz ve kara listeleri kontrol edebilir.

S: Sansürlemeye karşı girişilen yasadışı çalışmalara karşı ne tür önlemler alınabilir?
C: Bu tip çalışmalara karşı yapılabilecek tek çalışma, toplumu bilinçlendirmektir.
İkinci konuşmacımız İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Dairesinden Komiser Alperen ÖZKAN İnternette Dolandırıcılık konusunda değerli bilgilerini sundu.
Sunumunda bilişimle ilgili suçların, ilk kez 2005 yılında, ‘Bilişim Alanında Suçlar’ adı altında Anayasa’ya girdiğini söyledi. Bilinçli olmayan İlkokul veya ortaokul öğrencilerinin bilgisayar konusunda oldukça bilgi sahibi olması, yetkililerin işini zorlaştırdığını belirten ÖZKAN ‘Hacker’lar’ın, ‘proxy’ kullanarak giriş yaptıkları ülkeleri farklı gösterip, yakalanmalarını zorlaştırdığını ifade etti
Bilgisayarlara çeşitli yollardan virüsler bulaştırılarak banka kart şifresi vb. çalınabilmekte olduğunu belirten ÖZKAN bu seminerde özellikle interaktif dolandırıcılıkta simsiz işlem olarak adlandırılan dolandırıcılık türünden bilgi vererek sunumunu sürdürdü. ÖZKAN simsiz işlemin internet üzerinden müşteri interaktif bankacılık şifresini çalarak yapılan işlem olduğunu, önce bilgisayara sonra da cep telefonuna virüs bulaşmasıyla gerçekleşen bu yöntemde; müşterinin cep telefonuna direkt olarak bir virüs gönderildiğini ardından müşterinin, bankaya gönderdiği bilgileri (şifre vb.) ‘hacker’ın eline geçtiğini söyledi.
Bu tür dolandırıcılıkta müşteri banka sitesine girdiğinde sayfada bir ‘pop-up’ penceresi açılır. Ancak normal banka pop up penceresi yerine aynı benzeri bir sahte siteye yönlendirmektedir. Müşteri bu pencereye tıklayıp istenilen bilgileri girerse bu bilgiler ‘hacker’a ulaşır. ‘Hacker’, bu bilgilerden yola çıkarak müşterinin hesap bilgilerine ulaşır. Yüksek bir meblağ ile karşılaşması durumun-da para çekme işlemi yapabilir. Müşteri, çoğunlukla, dolandırıldığını çok sonra fark eder.
- Uyarılar:
- Özlük ve kredi kartı bilgileri, telefon ve internet ortamında 3.kişilerle paylaşıl-mamalıdır.
- Web tarayıcısının adres çubuğuna banka ismi elle girilmelidir.
- Şifre tahmin etmesi kolay olmayacak şekilde sık sık değiştirilmelidir.
- ATM makinesi kullanılırken kimseden yardım istenmemelidir.
- Lisanslı antivirüs programı kullanılmalıdır.
Üçüncü ve son konuşmacımız Okan Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Av. Ceyda CİMİLLİ AKAYDIN’dı.
AKAYDIN sunumunda dolandırıcılığın, tarihteki en eski suçlardan biri olduğunu bilişim sistemlerinin kullanılması, dolandırıcılığın çok daha kolay şekilde yapılmasını sağladığını belirtmiştir.
Özellikle internetten hakaret veya saldırı gibi durumlarda kişilerin kendi adlarına istemeden/rızası olmadan bir hesap açılması veya site açılması durumunda, olumsuz şeyler olmasa bile şikayet etme hakkına sahiptir. İnternette takma isimli bir kişinin, kullandığı bu isme dair yapılan olumsuz hareketleri şikayet edebilmesi için, o kişiyle söz konusu takma isim arasındaki bağlantı ispat edilmelidir. Ayrıca nickname diye adlandırılan isimlerin çok dikkatli olarak alınması gerektiğini belirten AKAYDIN bilişim dünyasındaki yaptırımları 1) Hukuki Yaptırımlar 2) Toplumsal Yaptırımlar 3) Dini Yaptırımlar olarak üç çeşit olarak ayrıldığını söyledi.
Şirketlerin, 5651 Yasası’na göre IP adresi alması ve bundan sorumlu oldukları loğların kayıt altına aınmasında şirketlerin sorumluluğu olduğunu da ekleyen AKAYDIN TC kimlik numarası için de Türkiye’de kişisel veri olmaktan neredeyse çıktığını ifade etti.

Seminer sonunda Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürümüz Prof. Dr. Gül GUNVER TURAN, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Murat ESIN ve Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Gonca TELLİ YAMAMOTO konuklarımıza öğrencilerimizle birlikte plaketlerini sundular.

Haberi hazırlayan; Tuğçe ERDOĞAN, Furkan ÖZEN , Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü

Hiç yorum yok: