10 Eylül 2010 Cuma

Cep Telefonu ve Banka Güvenliği

Prof. Dr. Bekir Kemal Ataman Hocamızdan gelen mobil telefon güvenliği ile ilgili yorumu sizlerle de paylaşmak istedim. "Bir kaç ay önce Turkcell ve Garanti'den bir kısım teknik elemanlarla konuşup, özellikle 3G'li dünyada, mevcut haliyle mobil imza kavramının beraberinde getirdiği güvenlik sorunlarından bahsettim. Temel olarak cep telefonunu kaptıran bir kişinin örneğin 3G kullanarak bağlandığı banka sitesine kimlik doğrulama için gönderilen tek kullanımlık şifrenin yine aynı cep telefonuna düşeceğini veya kullanacağı mobil imzayı yine aynı cep telefonu üzerinden onaylayacağını, bunların da ciddi bir güvenlik açığı oluşturduğunu anlattım. Buna alternatif olarak biyometrik güvenlik önlemlerinin kullanılabileceğini örnekledim. Dün Turkcell'i aradığımda çağrı merkezinin robotu sesli imza döneminin başladığını söylüyordu. Yakın gelecek içinde görüntülü (yüz tanıma) imza sistemi de gelir herhalde."

Gerçekten de mobil imza ve mobil güvenlikle ilgili hiç akla gelmeyen konular ciddi sorunlar olarak karşımıza çıkıyor bunların çoğu teknolojinin ilerlemesiyle sesli veya görüntülü hale dönüşebilecek nitelikte alışverişlerde de önemli hale gelen konular gittikçe derinleşiyor.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Apple, gelecekteki iPhone'larda bu konuya bir çözüm getirecek gibi görünüyor. Çetin Kaya Koç'un son BTHaber'deki yazısı bu konuya (ve beraberinde getirebileceği sakıncalara) değiniyor. Şuradan okuyabilirsiniz: http://www.bthaber.com.tr/?p=7129

Sevgiyle,
BKA