2 Eylül 2010 Perşembe

Iphone 4 Neden Türkiye'de 3 kat fiyatla satılıyor?

Hürriyet'teki habere göre http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/15689875.asp?gid=373 Iphone 4 'ün satışına başlanıyor Gold Bilgisayar bu anlamda ilk satış gerçekleştiren şirket olacak. Ama sorun şu ki ABD'deki satış fiyatının 3 katı gibi fazlalıkla.

Bunun nedeni ise tedarikçiler ve Türkiye'deki vergi politikaları, Iphone'da aynı otomobiller gibi ÖTV gibi çok özel vergiler eklenerek satıldığından rakam katlanarak büyüyor oysaki ABD'deki satış yapan firmaların da 599 veya 699 dolarlık rakamlardan kar ettiği düşünülürse Iphonu memleketten almak yerine ucuz biletle New York'a gidip almak arasında fark kalmıyor bu arada vatandaşımız da bir ABD görmüş olur. İşin şakası bu ama olması gereken başka... Siz ne dersiniz?

2 yorum:

Sertaç ÇALIK dedi ki...

Onun da şu gibi sorunları oluyor pasaporta 2 yılda bir telefon işletebiliyorsunuz hadi bunu geçtim birini bulduk işlettik.Diğer bir sorun ise garanti kapmasına girmiyor diye biliyorum.Yani yarın bozulursa yine bir dünya masrafla karşılaşabiliyorsunuz..

arzu dedi ki...

Sanayi Çağı bitip yerini Sayısal Çağa bıratkığı 1950'lerde biz Sanayileşmeye başladık, bu sebeple kendimize ait "marka" otomobilimizi üretmek yerine ithal etmek daha ucuzdu hala daha ucuz... Sonlarına yaklaştığımız Sayısal Çağda sayısal teknolojinin tüm yaşamlara, iş ve kamu hayatına entegre edilerek tümüyle sayısal ekonomiye geçilmesi gerektiğinin hala farkında değiliz... Sayısal tekoloji sanki bir ayrıcalıkmış gibi erişilip kullanılmasına karşılık yüklü bir ödeme yapılması maalesef devlet politikası olarak vergilerle karşımıza çıkmakta... Halbuki gelişmiş ülkelerde içinde yaşanan çağın getirdiği nimetlerden gecikmeden tüm vatandaş ve kurumların yararlanmasını sağlayacak politikalar geliştirilerek vatandaşların ve kurumların yararlanması sağlanıyor, örneğin bizde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olduğu halde hala bir Ekonomi Bakanlığı yok, yerine ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı var. İngiltere'de Sayısal Ekeonomi Kanunu 2010'da yayınlandı. Sayısal teknolojinin "sayısal ekonomi" yaratacak politikalar yaparak gelişmeleri takip edecek Ekonomi Bakanlığı belki de bu sorulara cevap veren merci olacak...