14 Ocak 2011 Cuma

Akıllı telefonlar siber suçları arttıracak mı?

Bilgi Çağı dergisinde Akıllı telefonlar siber suçları arttıracak başlığında bir yazı çıktı. Yazıya göre siber tehditler açısından 2010 yılını değerlendiren Trend Micro, 2011’de özellikle akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla siber suçların daha da artacağı uyarısında bulundu ayrıca Windows XP ve Windows 2000 kullanıcıları ise riski yüksek bir diğer grup olduğu belirtiliyor.

"Bulut güvenliği konusunda dünyanın lider teknoloji firması Trend Micro, siber tehditler açısından Türkiye’de ve dünyada 2010 yılında yaşanan tehditleri değerlendirdi ve 2011 yılına yönelik öngörülerini bir basın toplantısı ile açıkladı. Trend Micro’nun yaptığı çalışmalar, her 1.5 saniyede yeni bir siber tehdit hayata geçirildiğini ortaya koyuyor. 2011 yılında bu süre daha da kısalacak çünkü siber suç dünyası günümüzde uyuşturucu ticaretinden daha yüksek bir ciroya ulaşmış durumda.."

Türkiye açısından ise durum aşağıdaki gibi değerlendiriliyor;

"Dünya genelinde 500 üzeri kullanıcıya sahip kurumlar arasında yapılan güvenlik araştırması, Türkiye’de büyük kurumlarda dahi çok önemli güvenlik açıkları olduğunu gösteriyor. Araştırma kapsamına giren firmaların tamamında aktif malware bulunuyor. % 66’sında ise bilgi hırsızlığı için kullanılan malware’ler tespit edildi. Yine % 78’inde bir veya daha fazla IRC bot aktif durumda. Altyapısında bilgisi dışında network solucanı barındıran kurumların oranı ise %30. Kurumlardaki bu durumun asıl nedeninin güvenlik konusuna sadece tek yönlü bakış açısıyla yaklaşılmasından kaynaklandığını belirten Ercan Aydın; “firmada çalışan kişiler iş bilgisayarlarını evde kullanarak veya evde indirdiği bir belge ve yazılımı flash bellek ile iş yerindeki bilgisayarında kullanarak kurumun sistemini saldırılara açabiliyor.” diye açıklıyor durumu. Her 1.5 saniyede yeni bir siber tehdidin ortaya çıktığı bir ortamda kutu tabanlı güvenlik çözümlerinin yetersiz kaldığını söyleyen Aydın; “tehditlerin daha ağa ulaşmadan engellenmesi için bulut güvenliği bazlı teknolojilerin kullanılmasının gerekliliğini ortaya çıkıyor” dedi."(http://www.bilgicagi.com/Yazilar/4309-akilli_telefonlar_siber_suclari_arttiracak.aspx#)

Gerçek şu ki Siber suç kapsamı ve uygulamaları teknolojinin değişimine çok hızlı ayak uyduruyor. Buradaki önemli nokta firmaların bundan önce teknolojik anlamda tedbirlerini alması. Evet telefonlar giderek bilgisayar özelliklerini taşıdığından bilgisayardan gelebilecek her türl tehdit telefonlardan da gelebilecek.

Hiç yorum yok: