3 Ekim 2009 Cumartesi

Ormancılar mobil uygulamalarda çok ilerde

Gerek Ankara'da gerçekleşen M-Devlet Konferansında gerekse Barcelona, İspanya'da M-life Konferansında Orman Genel Müdürlüğümüzün mobil uygulamalarını dinleme şansını elde ettim.

Bilgi işlem ve mobil uygulamaları biraraya getiren sistemlerin biribirine bağlandığı bir yapı oluşturulduktan sonra eldeki verilere ve daha sonra güncelleştirilen verilere dayanarak bir network sistemi geliştirildiği anlaşılıyor. Bu yapı sayesinde Müdürülük bünyesindeki araçların merkezden takipleri gerçekleşebiliyor. Örneğin uçakların, arazözlerin ya da hizmet araçlarının takibi GPS sistemi sayesinde gerçekleşiyor.

Öte yandan müthiş bir yangın yönetim sistemi, coğrafik bilgi sistemi ve web tabanlı orman bilgi sistemi geliştirmişler. Hatta yetkililer bu sayede 2008'de 10 milyon Tl tasarruf sağlandığını belirtiyorlar.

Tabii ki sistemin gelişmesi sırasında bazı tepkiler oluşmuş ancak zaman içinde faydalarının önemi anlaşıldıkça herkes olumlu görüşe yönelmiş. Çünkü bu sistemlerde özellikle yangınlar esnasında güvenliğin hızlı bir şekilde sağlanması ve yangın ortamında çalışanların yerlerinin ve koordinatlarının belirlenmesi ölüm ya da yaralanma gibi ciddi sonuçlardan kaçınılmasına da sebep oluyor.

Beni son derece etkileyen konuların başında İspanya Barcelona'da konferans esnasında Türkiye'de çıkan bir yangının bir laptop üzerinden görüntülenmesi oldu. Bu konuda ülkemiz dünyadaki pek çok örneklerine göre çok daha hızlı bir yol katetmiş görünüyor.

Bravo OGM! detaylı bilgi için www.ogm.gov.tr

Hiç yorum yok: