20 Ekim 2010 Çarşamba

Mobil harita kullanımı online'ı geçiyor

Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre http://www.comscore.com/Press_Events/Press_Releases/2008/07/US_and_UK_Mobile_Map_Use Amerika'da ve Avrupa'da çok ciddi bir kullanım artışı gözlenmiştir. Çünkü cep telefonları kişisel navigasyon (yol bulma) anlamında en kullanışlı cihazlardır. Avrupa'da yol bulmakta en fazla kullanılan cihazlar Nokia Nokia N95 ve N70 olarak ABD'de ise iPhone olarak belirlenmiştir.

comScore'a göre, haritalara erişen mobil abonelerin ABD'de %73'ü , Avrupa'da % 57 cep telefonlarına indirilen programlar yerine tarayıcı üzerinden yapmaktadır. Avrupa'da SMS'in her yerde kullanılmasına rağmen, SMS ile harita ve yön erişimi %24 olarak gerçekleşmektedir.

Türkiye'de ise kullanıcılar bu tür cihazları kullanmanın avantaj getirdiğini düşünseler de bazı olumsuz durumlar da sözkonusu olabilmektedir. http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/11389432.asp?gid=234
Türkiye'nin garmin, navitech, tomtom, route66 gibi birçok firmanın farklı modellerinin rekabet halinde olduğu ve navigasyon cihazları konusunda geniş bir pazara sahip bir ülke olduğunu söylemek mümkün.

Bu arada Trafik kural ve uygulamaları da bu tür navigasyon cihaz kullanımını destekler hale geldiğinden http://www.kobiden.com/gpsi-olmayan-taksi-trafige-cikamayacak_1208_haber.html daha da fazla bir talebe yol açıyor. Bu yüzden navigasyon pazarının 5 kat büyümesi bekleniyor. Pazarın şu anki büyüklüğü 3 milyon dolar olarak belirtilen haberde Garmin gibi yabancı firmaların pazara girmesinin rekabeti arttırdığı belirtiliyor.

Hiç yorum yok: