31 Mart 2015 Salı

Üniversite Sınavı Öncesi Çocuklarınızı Fazla Baskı Altına Almayın

Üniversite sınavı öncesi ailelerin ve özellikle annelerin kendi yapamadıkları veya öncesinde kazanamadıkları okulları kazanmaları için çok fazla çabaladıkları ve bu konuda çocuklarını ciddi olarak baskıda bıraktıklarını çoklukla gözlemliyorum.

Çocuklarınız da bir birey ve üniversite sınavı seviyesine geldiği yaşta eskiden insanlar meslek hatta çoluk çocuk sahibi oluyorlardı. Sürekli bu konuya ilişkin olarak  girmiş oldukları test sistemleri ise zaten onları 5 şık baskısı altına alıyor.


Aileler bu yüzden akıllı davranmalı çocuklarının asıl yetenekleri ve yapabilecekleri şeyleri, sevdikleri konuları keşfederek çocukların geleceğini şekillendirmesinde destek olmalıdır. Aksi taktirde çocuklar soru çözme makinesi haline gelseler de ileride sürekli güdülen kendi başına doğru düzgün hareket bile edemeyen bireylere dönüşebiliyorlar.

En güzeli sizin başaramadığınız şeyi başarmaları veya sevdiğiniz şeyi yapmaları değil kendi gelecekleriyle ilgili kendi potansiyellerini keşfetmelerini sağlamanızdır.

Bugünkü tavsiyem bu kadarla bitiyor.

Aydınlık bir Türkiye umuduyla.

Prof.Dr.Gonca Telli Yamamoto

Hiç yorum yok: