14 Nisan 2010 Çarşamba

Bilişim Seminerleri 2010-1

Bilişim Seminerleri 2010 8 Nisan 2010 'daki ilk seminerle başladı. İlk konuşmacı Şişecam Kuruluşu Cam Ambalaj Grubu’nun Bilgi Teknolojileri (IT) Müdürü Sercan Çibaş oldu. 25 yıldır Şişecam bünyesinde çalışmakta olan Çibaş, 10 yıl boyunca yazılım geliştirdiğini sonraki 15 yıldır ise yönetici olduğunu söyledi. 17 Şubat 1934 Kuruluş tarihli Şişecam’ın yapısını ifadeyle başlayan sunumunun ilk bölümünde Avrupa’da 4. ve dünyada 5. olan cam ambalaj grubunun yaptığı çalışmalardan, ikinci bölümde ise IT bölümü olarak hayata geçirdiklerinden, nereden gelip nereye doğru yol aldıklarından bahsetti. Biraz açacak olursak önce 1934’de İş Bankası’na bağlı olarak açılan ve şu anda 17.000 tane çalışanı olan Şişecam’ın tarihinden; camın hangi sektörlerde (inşaat, otomativ, hizmet, sağlık…) yer bulduğundan; düzcam, cam ev eşyası (Paşabahçe), cam ambalaj ve kimyasallar olmak üzere Şişecam çatısı altındaki çalışma gruplarından; toplam 3 ülkede ve 9 fabrikada (Topkapı, Mersin, Yenişehir, Krishi, Pokrosky, Gorohevetz, Mina, Ufa, Kuban) yılda 1.9 milyon ton üretim kapasiteli Şişecam tesislerinde kullanılan son teknolojiden; hammaddeden son ürüne camın yolculuğundan(şekillendirme, sıcak kaplama, soğutma tüneli, soğuk kaplama, hata ayırma, kalite kontrol, dekor-süsleme, paketleme, depolama); tasarım merkezlerinde Autocad vb programların kullanımıyla yapılan kalıp (şişe) tasarımı ve ürün geliştirmeden; süsleme faliyetlerinden ve son olarak da Şişecam’ın ödüllü tasarımlarından söz etti.

Konuşmanın diğer kısmında ise Şişecam bünyesinde 2009 ve 2012 tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan projelerden ve bunların aşamalarından bahsedildi. 2009’dan önce şirketin kendi yazılımlarını geliştirmesi daha avantajlıyken, toplam 1000 kadar kişinin kullandığı 5000 civarında program ve 5710 tane veri tabanını içinde barındıran büyüklükte bir şirketin yönetimi, ileri taşınması ve ihtiyaçlarının sağlanması düşüncesiyle bir kırılma noktasına gelinerek ve ERP çözümüne sahip olmanın kazançları (tam bütünleşmiş çalışan modüllerle iş verimini arttırmak, en iyi tecrübeleri barındıran bir iş yönetim sistemi gibi) göz önüne alınarak yapılan Şişecam ERP çalışmalarından söz açıldı. Gruptaki ERP çalışmaları, ERP geçiş planı, uygulanması planlanan modüller (PS-Proje Yönetimi, IM-Yatırım Yönetimi, APO-Planlama ve Optimizasyon, BPS-Bütçe) ERP geçiş yol haritası, 10 aylık bir proje süresince, 85 kişilik bir ekiple hayata geçirilen ve 2009 Kasım ayı itibariyle tamamlanan Cam Ambalaj Grubu Piramit Projesi anlatıldı. Konuşmanın sonunda ise proje başarı faktörlerine ve cam ambalaj bilgi sistemleri erişim şemasına değinildi.

Konuşmacılardan CEVA Logistics Insan Kaynakları Yöneticisi Esra Kaya tedarik zincirinde birliktelik, büyüme ve mükemmellik vizyonuna sahip 2007’de CEVA adını alan şirketin (Öncesinde TNT Logistics) bölgesel ve sektörel yapılanmasından, şubelerinden, dağıtım merkezlerinden (Türkiye ve Balkanlar harita üzerinde olmak üzere), depolarından ve kargo şirketlerinden bahsederek söze başladı. 40.000 çalışanıyla sektörünün (lojistik) en beğenilen kurumu CEVA olarak 2010 yılında hedeflerinin Türkiye’de en iyi ilk 200 özel şirket arasına girmek olduğuna, 2008/2009 yıllarında üst üste Best Employee Central Eastern Europe ödülüne ve Türkiye’de ilk İK yönetim derneği olan PERYÖN tarafından 2009 senesinde 2 dalda ödüle layık görüldüklerine değindi. Diversity and Inclusion Action Plan kapsamında proje yöneticiliği görevini üstlenmiş olan Esra Kaya, ayrıca; CEVA’nın farklılıkları(din, dil, yaş, fiziksel yetenekler, cinsel tercihler gibi) yönetme politikasının her bir farklılığın zenginlik oluşturduğu felsefesine dayandığını, CEVA işe alım sürecinde öğrencilerin şirketin kendi sitesinden ya da kariyer.net’ten stajyer, part-time ya da full-time çalışmak üzere başvuru yapabileceklerini, işe yeni başlayanların “buddy koruması” ile sisteme alışmalarının kolaylaştığını-sorularının cevapsız kalmadığını ve sistemsel anlamda birliktelik sağlandığını, 2010 yılında fikri ve önerisi olan herkesin ödüllendirilip birincilerin seçildiğini, görüntülü görüşme sistemi kurduklarını ve sosyal etkinlik organizasyonlarını(dergiler, kulüpler) anlattı.

Son konuşmacımız CEVA Logistics Bilgi Teknolojileri (IT) Müdürü Nafi Yetkin 1979’da kurulan ve 2 yıldır CEVA’ya bağlı olan Varan Kargo hakkında kısa bilgi vererek sunumuna başladı CEVA IT departmanı personel dağılımını altyapı başlığı altında (yazılım, analiz, sorumlu, helpdesk, IT satın alma) inceleyerek anlattı. Türkiye sınırları içerisinde 330 lokasyonu bir networkte topladıklarını anlattı.

Nafi Yetkin Ayrıca Varan Kargo bilgi sistemlerinin Ceva’ya entegrasyonu sırasında karşılaştıkları problemler ve infrastructure alanında maliyetleri de göz önüne alarak yaptıkları geliştirmeler hakkında bilgi verdi. Kargo programları implementasyon süreci, yazılım evreleri ve yazılım geliştirilirken uyguladıkları yaklaşımlar, Ceva IT yazılım araçları (MS Visual Studio TeamSystem 2008, Net Framework 3.5, c#, Windows Communication Foundation, MS BizTalk Server, TMS Team Foundation Server), bakım çalışmaları ve sunucu sanallaştırma ayrıntılı olarak konuşuldu.Finalde Ceva kargo topology, Ceva Türkiye network monitoring, Ceva Türkiye operasyon haritası ve Ceva kargo programı alt yapısı incelendi.

Daha sonra konuklarımız izleyicilerin sorularına cevap verdi Esra KAYA staj programıyla ilgili bilgiler verdi.
Konuşmacılarımızın bilişim konusunda kariyer yapmak isteyenleri tavsiyeleri aşağıdaki gibi belirlendi:
Kendinizi anlayın.
Ne olmak istediğinizi bilin.
Karar verin.
Harekete geçin.
Bölümünüzle ilgili bütün alanlarda bilgi sahibi olun ama birine odaklanın
İşini severek yapmak, bireyi başarıya götürür.
Hangi alanda çalışacağınıza karar verin.
Çalışmaya başlar başlamaz üst mevki hayali kurmayın.
Öncelikle kariyer planı yapın ve ne istediğinize karar verin.
İşinizi yaparken enerjik olun.
Hedeflerinizi belirleyin. Kendinize bir yol çizin.
Kendinizi geliştirmek için çok çalışın.
Karamsar olmayın.
Kariyer.net vb portallardaki nitelikleri takip edin.
Arkadaşlarınızın ilerde rakip olacağını unutmayın.
Üniversite sonrası kendinizi bilgisiz hissetmeyin.
Uluslararası proje ve firmalarda iş deneyiminde bulunun.
İç dünyanızı keşfedin.
Sürekli yeniliklere açık olun.
Gelişmeleri yakından ve güncel olarak takip edin.
Staj yaptığınız taktirde devamlılık sağlayın.
Part- time işlerde çalışın.
İşimize odaklandıktan sonra iletişimi devam ettirin.
İlanları araştırıp piyasayı öğrenin.


Program bitiminde soru cevaplar alındı ve bilişim konusunda öğrencilerimizin vizyonları daha da açılmış oldu.

Hiç yorum yok: