14 Nisan 2010 Çarşamba

Mobil Arama, Yerel Arama ve Pazarlama

Mobil gereçler yaşamımıza girdikçe ve iphone'dan sonra çok çeşitli aplikasyonlarla da farklı işler ve çözümler bulunmasıyla aslına bakarsanız iş yapma ve pazarlama boyutları giderek değişiyor ve daha da değişecek.

Özellikle webi tarayabilen telefon sayısı arttıkça ve bu tür telefon kullanım ücretleri azaldıkça daha önceden internet pazarlaması olarak bildiğimiz kavram da yerini doğal olarak mobil pazarlamaya bırakıyor. Yani internet pazarlamasının kuralları artık eskisi gibi olmamaya başlıyor. Her an taşınabilir cihazlar kullanıcılarına da işletmelere de yeni fırsatlar sunuyor.

Bu fırsatların başında mobil arama dediğimiz kavram geliyor. Telefonların yetenekleri arttıkça bu aramalar farklı şekle de dönüşür oldu açıkçası. Ancak bilindiği gibi büyük ya da küçük ölçekli farketmez bütün işletmeler zaman içersinde ister istemez bu alana kaymak zorunda olduklarını bilmeli ve ona göre hazırlık yapmalılar. İşin ilginci tüketicinin elinde bir araç oldu mu iz sürecek. O araçtan yararlanmak tüketici için de işletmeler için de fırsata dönüşebilir.

Aslına bakarsanız bir web sitesi sahibi olmak günümüzde başarılı bir işletme olmanın göstergesi de değil ama webde arandığında üst sayfalarda bulunuyor olmak adının geçmesi hatta varsa iyi rating almış olmak gibi kavramlar da bu noktada karşımıza çıkıyor. Hatta bazı işletmelerin büyük ekranlı bilgisayarlar için yapılmış olan sayfaları küçük ekranlar da anlaşılır olamıyor.

Öte yandan bir başka konu da yerel çevrede hızlı bulunabilirlik. Google arama motoru bunu hızla sağladı. Ayrıca diğer arama motorları da artık cebe uyumlu hale dönüştüler. Google'da üst sırada olmak giderek daha da anlam kazanıyor. Öte yandan yerel arama motorları da önemli hale geliyor. Bunlar da hizmetlerini geliştirme çabasındalar.

Kısacası pazarlama demek bir anlamda aradığını bulmak hem de en uygun koşullarda hatta en yakında bulmakla eşdeğer hale gelmeye başladı. Yeni nesil pazarlamacılar buna göre hareket etmeli diyor ve bu konuyu şimdilik kapatıyorum.

Hiç yorum yok: