29 Mayıs 2008 Perşembe

29 yaş üstü çalışanlar işsiz kalacak korkusu…üzerine

Dünkü haberlerde aşağıdaki konu çok ilgimi çekti!

Haber şöyle "Kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen yasaya göre 1 Temmuz 2008’den sonra işe alınan kadınlarla 18-29 yaş arasındaki gençlerin SSK primleri 5 yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Yasanın bu maddesi, “İşverenler teşvikten yararlanmak için 29 yaşın üzerindeki çalışanlarını işten çıkarıp yerine 18-29 yaş arasındakileri işe alır mı?” endişelerini gündeme getirdi. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu yasanın mevcut istihdama ilave olarak yeni işe alımları teşvik etmeyi amaçladığını ancak uygulamada durumun farklı olabileceğine dikkat çekerek, “Bazı işverenler fiili olarak çalışan kıdemli işçileri işten çıkarıp teşvikten yararlanmak için yerlerine 18-29 yaş grubundaki gençleri almak isteyebilir” dedi."

Bu çalışanlar için bir tehdit midir?
Bence cevabı çalışanın özelliklerine bağlı! Nitelikli, vasıflı çalışanlar için fazla bir değişim olmaz. Çünkü onlar zaten işlerinin gerektirdiğini en iyi şekilde yapmaya çalışıyorlar. Burada sorgulanması gereken konu vasıfsız işçilerin durumu.

O zaman vasıfsız işçiler ne yapsın? Kendilerini geliştirip daha vasıflı hale dönüşsün. Bu kolay olur mu? Tabii ki kolay olmaz. Ekstra bir çabaya ihtiyaç var. O anlamda Belediyelerin açtığı ücretsiz kurslardan yaralanma fırsatları üzerinde durmak gerekir http://ismek.ibb.gov.tr/html/ismekte-bir-fransiz_1678/?p=122
http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/BilgiHizmetleri/Istatistikler/Documents/egitim/t12.pdf
Üstelik bu çalışmaların bir kısmı AB projesi kapsamında.

Gençler her zaman enerji dolu olmuşlardır. Bu enerjilerini iyi kullanmalılar ve işletmeler de gençlere yeni fırsatlar tanımalı ve onalrın bu yoğun enerjilerinden en iyi şekilde yararlanmalı.

Aynı zamanda gençler kendilerini bilgiyle donatmalı çünkü artık sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiliyor. Donanımı kuvvetli olan kazanır. İşte bu herkes için bir fırsat bunu en iyi şekilde değerlendirmeli.

Hiç yorum yok: