30 Mayıs 2008 Cuma

Mobil Mekanizmalar

Mobil iletişimde zengin ve karşılıklı etkileşimli içerik oluşturmak ve sunmak için genelde üç türlü mekanizmadan faydalanılabilir. Bunlar tarayıcı-metin sunucu http://www.bilisimterimleri.com/?arananterim=browser&dil=eng(browser), oynatıcı (player) portali (girişi) ve cihaz üzerinde portaller (girişler) dir. http://www.mobilemarketer.com/cms/opinion/columns/1076.html.

Mobil internet tarayıcıları ya da WAP tarayıcıları ulaşılabilir bir iletişim şebekesindeki belli bir içeriği yönlendirmek ve göstermek amacıyla kullanılırlar.

Internet explorer yoluyla erişilebilecek Internet servisleri şunlar olabilir
<http://www.erenet.net/modules.php?file=viewtopic&name=Forums&t=1942> ;

- WWW
- TELNET
- GOPHER
- WAIS
- FTP dir.

Yine aynı kaynağa göre http://www.erenet.net/modules.php?file=viewtopic&name=Forums&t=1942> hiper ortam, bir dokümandan başka bir dokümanın çağırılmasına (navigate) olanak sağlar (iç içe dökümanlar). Bu ortamdaki her veri (object), başka bir veriyi çağırabilir (link). Link, aynı döküman içinde başka bir yere olabildiği gibi, fiziksel olarak başka bir yerde (mobil internet üzerindeki herhangi bir makinada) de olabilir. Mobil yapıda ise genelde iki tip oynatıcı yer almaktadır. Bunlar media player ve internet aplikasyon player (adobe flash gibi)'lardır.

Cihaz üzerinde portaller (on-device portal) ise WAP ya da HTML gibi
Dokümanın formatlamasını tarif eden bir dil <http://en.wikipedia.org/wiki/Markup> ve
HTTP gibi ilgili protokollerdir.

Hiç yorum yok: