9 Kasım 2008 Pazar

Bluetooth teknolojisi ve pazarlama

Bluetooth teknolojisi açık alan/kapalı alan farkı olmadan her yerde çalışabilen ve heryerde kullanılabilen çok kolay bir teknolojidir. Bu teknoloji bazı ek teknolojik gereçler vasıtasıyla etkin kılınabilmektedir.

Bluetooth kısa menzilli bir kablosuz teknolojidir ve kullanıcıların çevrelerinde aktif olan mobil gereçlerin muntazaman birbiriyle bağlantı kurmalarını sağlamaktadır. Bluetooth 2.4 GHz ISM (endüstriyel, bilimsel ve tıbbi) bandda çalışan hızlı frekans sekmelerini kullanarak küresel olarak lisanstan bağımsız bir teknoloji olarak değerlendirilmektedir.

Bluetooth teknolojisinin günümüzdeki kullanımı şu anda dördüncü versiyon olarak değerlendirilen yapıda olup- küçük biçimli faktör radyo, düşük enerji, düşük maliyet, yerleşik güvenlik, sağlamlık, kullanım kolaylığı ve ad hoc şebeke kullanımı gibi konularda gelişimini sürdürmektedir.

Ancak bluetooth’un ticari anlamda gerçek çıkışı günümüzdeki yeni cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla olmuştur. Bu telefonlar sayesinde teknolojik hazır reklamcılık ve promosyon firmalarına da doğru müşteriye doğru yer ve zamanda izinli olarak ulaşarak yeni fırsatlar getirmektedir.

Mayıs 2008 itibarıyle Bluetooth pazara girişinin 10. Yılını doldurmuştur(http://bluetooth.com/Bluetooth/Press/SIG/iBluetoothi_Awareness_Nearly_Doubled_Among_Consumers.htm retrieved 11/3/2008).
Bu teknoloji başlangıçta cep telefonlarını eller serbestken kullanabilen kablosuz kulaklıklar üretilmesi şeklinde gündeme gelmiştir. Günümüzde Bluetooth teknolojisi laptoplarda, PDA’lerde, kameralarda, yazıcılarda, cep telefonlarında, farelerde ve klavyelerde, MP3 çalıcılarında, hoparlörlerde, otomobillerde hatta sağlık cihazlarında kullanılmaktadır.

Aslında bir bluetooth çipinin bir mobil telefona yüklenmesinin maliyetinin çok da düşük olmadığını ifade eden uzmanlar bu teknolojinin bir çok ürüne eklenerek motorsiklet kaskları, güneş gözlükleri, oyun kontrol gereçleri ve bazı fitness gereçlerinin üzerine de dahil edilmeye başlandığını ifade etmektedir. Bu da gerek ev eğlence sistemlerini gerekse fitness gereçleri gibi yeni sahaları beraberinde getirmektedir (http://bluetooth.com/Bluetooth/Press/SIG/2008_MARKS_TEN_YEARS_OF_emBLUETOOTHem_WIRELESS_TECHNOLOGY.htm retrieved 11/9/2008).

Hiç yorum yok: