16 Kasım 2008 Pazar

Mobil Telefon Alışkanlığı ve Psikolojik etkiler

Mobil telefon giderek hayatımızın ayrılmaz bir parçası halien dönüşüyor. Yapılan araştırmalarda gençlerin giderek daha uzun süre cep telefonu kullandığı anlaşılıyor.
http://www.impactlab.com/2007/02/28/mobile-phone-addiction-may-cause-psychological-disorders/Bu durum bazı kişilerde alkolizm gibi alışkanlıklar içersinde yerini almaya başladı. Araştırmaya göre mobil telefon tutkunluğu görünüşte pek anlaşılmıyor. Ancak mobil telefon kullanıcılarından gençlerin %40'ı cep telefonunu günde 4 saatten fazla kullanıyor. Bu tür kullanıcılardan kendilerinde güven eksikliği olanlar mesajlarına yanıt alamadıklarında veya aranmadıklarında büyük rahatsızlık hissediyorlar.

Mobil tutkunları aile toplantı vb gibi şeyleri fazla önemsemiyor ancak mobil telefondan mahrum kaldıklarında son derece üzgün olabiliyorlar.
Telefonlarını kapattıklarında endişelenme,sinirlilik,uykusuzluk,uyku düzensizliği, titreme hatta yeme bozukluklarına dahi yol açabiliyor.
Cep telefonunun gençler tarafında kullanımında mutlaka uygun bir sebep gösterilmesi gerekliliği ön plana çıkıyor. Bu yüzden cep telefonunun kullanımı hayatı anlamlı kılacak şekilde olmalı. Ne dersiniz?

Hiç yorum yok: