28 Kasım 2008 Cuma

3. Nesil Mobil Gereçler Hayatımızın İçinde

3N ihalesi 28.11.2008'de gerçekleşti. Daha önceden benzer ihalelerde iptaller sözkonusu olmuştu. AB ülkelerinde de milyar dolar seviyelerindeki ihaleler sebebiyle yatırımlar geride kaldı. Buna bakılırsa Türkiye çok geri kalmış sayılmaz.
Türkiye'de bu konuda üç tip lisans verilmiş durumda.

A tipi lisans Turkcell (40 mHz kapasiteye sahip)
B tipi lisans Vodafone (35 mHz kapasiteye sahip)
C tipi lisans Avea (30 mHz kapasiteye sahip)

Bu firmalar gelecek 20 yıl için lisans almış oldular, ancak son haline gelmesi için belli prosedürlerden geçmesi de gerekiyor.

Artık 3N sonrası hız ve fiyat rekabette ilk göze çarpan unsurlar olarak değerlendirilebilir. Bu yeni nesil telefon uygulamalarının 2009 yılı ortalarında faaliyete geçmesi bekleniyor.

Bu sayede müşteri sayısının artması bekleniyor. Çünkü bu tip telefonlar veya benzer cihazlar nerede olursa olsun kablosuz internet hizmeine erişebilme yeteneğine sahip.Bu yeni teknoloji sayesinde hızlı mobil internet, görüntülü telefon, mobil televizyon gibi özellikler rahatça ve ucuz bir şekilde kullanılabilecek.

Bu sayede yeni iş ve istihdam alanları da ortaya çıkıyor. İletişim ise katbekat hızlanacak. Bu bağlamda yeni telefonların milli hasılaya büyük katkıda bulunması da beklenenler arasında. Özellikle medya ve pazarlama sektörü bu konudan oldukça etkilenecek ve yepyeni işler ve iş alanları doğacak.

http://www.nuveforum.net/376-telekominikasyon/63509-ucuncu-nesil-mobil-haberlesme-sistemi-3n-teknolojisi/

Hiç yorum yok: