16 Mayıs 2009 Cumartesi

CEPTE TÜRKÇE KARAKTER

Resmi Gazete’de yayınlanan ve Temmuz 2009 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan yönetmeliğe göre, daha önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından dünya GSM alfabesine giren Türkçe karakterler artık telefon üreticileri için de zorunlu hale geldi (http://www.telekomedya.com/read.asp?id=980).

Türkiye’de 67 milyonu bulan cep telefonu kullanıcısını rahatlatacak olan yeni yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmeliğe göre, mobil telefonlarda çift karakter olarak algılandığı için SMS ve MMS fiyatını yükselten ç,ğ,ş ve i harfleri artık sorun olmaktan çıktı. Yönetmelik ayrıca Türkiye’de satılan mobil telefonlarda Türkçe karakterlere uyumluluk zorunluluğu getirdi.

1 Temmuz 2009'dan itibaren Türkiye’de Türkçe karakterlerin uyumlu olmadığı cihazların satışına izin verilmeyecek. Mobil telefonlarda SMS gönderirken Türkçe karakter kullanılmasını sağlamak için cep telefonu üreticilerinin sistemlerini değiştirmeleri gerekiyor. Bunun için Türkiye pazarına telefon sunan üreticilerin 100 milyon doların üzerinde yatırım yapması bekleniyor. Bu da mobil telefon pazarını yeniden canlandıracak bir işaret olarak düşünülebilir.

Hiç yorum yok: