4 Haziran 2008 Çarşamba

Sınav ve Eğlence

Bu hafta üniversitede öğrencilerin final haftası başladı, öte yandan üniversiteye ve Anadolu Liseleri ve Meslek Liselerine giriş sınavları da yaklaştı. Aslında bunların hepsi artık dönemin sonuna geldiğimizin bir göstergesi.

Mobilleşen dünyada düşündüm de sınavlar cep telefonundan yapılsaydı??? Şu anda mantıksız gelebilir ama gelecekte belki de neden olmasın? Bunda göstereceğim kanıt e-öğrenme (e-learning) dir. E-öğrenme çıktığında aslında mevcut örgün eğitime destek olarak görülmekteydi. Ama bugün ABD, Avustralya, İngiltere gibi pek çok ülkede artık neredeyse tamamen bir endüstri. Ama mobil soru?

Üniversite seçme sınavı gibi kritik bir konuda olmasa da işletmeler personel alımlarında bazı mobil sorularla karşılarındaki insanların yaklaşımlarını ölçebilirler. Zaten mevcut sistemde bile bir tür mobilizasyon var. Çünkü öğrenciler kendi kurumlarında değil farklı okullara giderek sınav oluyorlar. Aslında araştırma firmaları açısından yeni bir mecra diye de düşünülebilir.


Öte yandan mobil hayatımızda bize henüz sınav soruları gelmiyor ve Vodafone'un geyik muhabbetini geliştirmesine yönelik reklam ve uygulamalarında olduğu gibi belli bir süre içinde aynı servis sağlayıcısından hizmet alan diğer mobil telefonlarla belli saat için görüş de demiyor. Aslında bir yandan konuşturup bir yandan da eğlendiriyor. Sorular seçme sınavı gibi yaşamsal sınavlarda olmasa da, mobilleşen dünyada, bireylere, anket soruları ya da araştırmalar şeklinde gelebiliyor.

Neyse daha çok mobille neler geliyor?

Öncelikle çağrı! Bu doğal çünkü zaten cep telefonunun çıkış noktası çağrıları istediğiniz an ve yerde alabilmek. Sonra sırasıyla SMS, eğer telefonumuz veya gerecimiz yeterliyse MMS, bluetooth varsa bluetooth mesajları, arkadaşlarımız ya da yakın çevremizden fotoğraflar.

SMS neredeyse 2000 yılından bu yana yoğun olarak kullanılan en oturmuş mobil pazarlama gereci olarak görülüyor.

Duvar kağıdı, jingle gibi görüntü ve sesle bağlantılı cep telefonunun marifetlerini ortaya koyabilen unsurlar ve daha neler neler...

Bunlar da aynı zamanda yeni eğlence araçlarının bir parçası. Mobil çekilişler, oyunlar, müzik parçalarının cep telefonuna indirilmesi gibi bir çok yeniliği de içinde barındırıyor.

Bir küçücük cep telefonu gerçekten de bir çok şeyi içinde barındırıyor. Ayrıca mobil cihazlar söylenti pazarlamasının da çok önemli bir aracı haline geldi. Özelikle müzik konusunda çok ciddi çalışmalar var.

Bir de bu vesileyle herkese sınavlarında başarılar diliyorum :)

Hiç yorum yok: